Bugarski uslovi Makedoniji na putu ka EU

Bugarski ministar vanjskih poslova Kristijan Vigenin o tome je obavijestio evropskog komesara za proširenje EU-a Štefana Fulea (EPA)

Bugarska nije saglasna da Makedonija dobije datum za početak pretpristupnih pregovora s Evropskom unijom dok ne bude potpisan bilateralni sporazum o saradnji.

Bugarski ministar vanjskih poslova Kristijan Vigenin o tome je u Briselu obavijestio komesara za proširenje EU-a Štefana Fulea, javili su makedonski mediji.

Bugarsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je na sastanku razmotrena i inicijativa o saradnji između Evropske komisije i država Zapadnog Balkana, kao mogućnost za intenziviranje reformi u regiji.

Izvještaj o napretku 16. oktobra

Posljednja runda bugarsko-makedonskih pregovora o sporazumu održana je 17. septembra i tada je dogovoreno da obje strane rade na uzajamno prihvatljivom rješenju u vezi sa spornim pitanjima.

EK 16. oktobra treba objaviti izvještaj o napretku Makedonije i drugih država sa Zapadnog Balkana.

Komisija od 2009. godine u kontinuitetu preporučuje Makedoniji da počne pregovore za članstvo, ali države članice ne mogu postići konsenzus zbog protivljenja Grčke, koja odluku uslovljava usvajanjem odluke u vezi s imenom makedonske države.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO