Bojkot protokola Dana sjećanja na Vukovar

Stožer će pokrenuti akciju potpisivanja zahtjeva za raspisivanje referenduma o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta (Anadolija)

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara odlučio se za bojkot službenog protokola obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga, nego će taj spomendan obilježiti po svojem, posebnom protokolu.

Nakon sjednice Stožera, održane u Vukovaru, potvrđeno je i kako neće nastaviti razgovore s Vladom o problemima oko dvojezičnosti nego će svoje zahtjeve pokušati ostvariti „drugim putem“.

„U Vukovaru će 18. studenoga biti dvije Kolone sjećanja, a zbog toga što Vlada nema političke volje da prestane kršiti zakon i ukloni dvojezične ploče, donesena je odluka da će grad Vukovar toga dana biti negostoljubiv za vladajuće“, rekao je glasnogovornik Stožera Igor Gavrić ne precizirajući što to, osim odvojene Kolone sjećanja, konkretno znači.

Najavio je i kako će Stožer pokrenuti akciju potpisivanja zahtjeva za raspisivanje referenduma o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta te dodao da referendumska pitanja još nisu definirana te na njima radi pravni tim Stožera.

Iz Stožera je ranije u nekoliko navrata najavljivano kako bi referendumska pitanja trebala glasiti: podržavaju li građani inicijativu Stožera da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta, te jesu li za usklađivanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina s europskim standardima, po kojima bi se taj zakon primjenjivao kada je zastupljenost jedne nacionalne manjine na određenom području veća od 50 posto.

Najavljivano je i kako bi se u referendum „ubacilo“ i pitanje koje bi se odnosilo na stav građana o tome podržavaju li da se svakome onome koji je na bilo koji način nanio štetu ugledu Republike Hrvatske zabrani rad u javnim službama i bavljenje politikom.

Nema više pregovora s Vladom

Gavrić je novinarima izjavio i kako Stožer više nema što pregovarati i razgovarati s Vladom, već će do ispunjenja zahtjeva za koje se zalaže, među kojima je najvažniji onaj o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta, pokušati doći „drugim putem“.

Hrvatskoj Vladi su nedavno predani i zahtjevi kojima se traži izvješće Državnog odvjetništva o procesuiranju ratnih zločinaca za zločine koje su počinili nad građanima Vukovara 1991. godine te podizanje optužnice protiv agresorske JNA za prekomjerno granatiranje Vukovara.

Stožer traži i pokretanje postupaka radi pronalaženja nestalih osoba na širem području Vukovara, u cijeloj Hrvatskoj te u Srbiji.

Zahtijeva i hitno obustavljanje svih istražnih radnji i postupaka protiv članova Stožera, branitelja i civila osumnjičenih za skidanje dvojezičnih ploča te policajaca.

U Stožeru inzistiraju i na donošenju odluke o uvođenju moratorija na primjenu Zakona o nacionalnim manjinama do provedbe sljedećeg popisa stanovništva u Vukovaru, u kojemu bi sudjelovali i članovi braniteljsko-stradalničke populacije, odnosno predstavnici udruga koje su sastavni dio Stožera te stručnjaci iz Europske unije.

Koordinacija udruga neodlučna

Vukovarska Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata u međuvremenu nije odlučila hoće li podržati Stožer za obranu hrvatskog Vukovara u najavljenom bojkotu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Predstavnici 14 udruga, članica toga tijela, nisu se uspjeli dogovoriti o potpori Stožeru, a Zdravko Komšić, predsjednik Koordinacije, potvrdio je kako je „prilikom glasovanja bilo sedam glasova ‘za’ i sedam ‘protiv’ potpore bojkotu“.

Do kraja tjedna održat će se novi sastanak koordinacije na kojem će se pokušati o tome odlučiti.

O uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru prethodno se raspravljalo i u Hrvatskom saboru, no zastupnici su ostali podijeljeni – dok su vladajući isticali nužnost provedbe zakona, oporba je ukazivala na pravo vukovarskih stradalnika da upozore na negativne emosije koje im zaziva ćirilica.

Izvor: Agencije