Slučaj Konjević Polje i u bh. Parlamentu

Roditelji iz Konjević Polja, naselja na istoku Bosne i Hercegovine, prespavali su do sada 19 noći ispred Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice u Sarajevu. Na taj način bore se da njihova djeca imaju pravo na grupu nacionalnih predmeta.

Osim toplog vremena, ništa drugo nije pozitivno za roditelje iz Konjević Polja, jer ni OHR, ni OSCE nisu im pomogli da se njihovoj djeci omogući pohađanje nastave na bosanskom i poduka iz grupe nacionalnih predmeta.

“Počeli smo da gubimo nadu u život, počeli smo da se opraštamo od naših imanja i od povratka, od svega, pa i od malih života koje smo tamo stvorili. Teškom mukom smo ih uspjeli rekonstruisati”, žali se Muhizin Omerović, jedan od roditelja iz Konjević Polja.

Zajedno s drugim roditeljima, Omerović je protiv nadležnog ministra prosvjete i kulture bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Gorana Mutabdžije podnio tužbu jer se oglušio na njihove zahtjeve. Razgovori s Mutabdžijom do sada nisu pomogli, jer smatra kako se djeca i iskorištavaju.

Isti problem i u Vrbanjcima

“Na svakom koraku možemo vidjeti kršenja tih prava, a najeklatantniji primjer je zloupotreba djece iz Konjević Polja, koja se već više od dva mjeseca dešava pred našim očima”, poručio je nedavno Mutabdžija.

S tim se ne bi složili ni Bošnjaci u Vrbanjcima kod Kotor Varoši, jer i 140 njihove djece ne ide u školu iz istog razloga – nacionalna grupa predmeta.

“Prije dvije godine smo krenuli u ovaj proces, s prvom peticijom, kojom smo tražili bosanski jezik. Tadašnji direktor škole nam je ponudio nacionalnu grupu predmeta, što smo mi prihvatili. Tadašnji ministar [prosvjete i kulture RS-a Anton] Kasipović je obećao da će nam dati te predmete od ove godine i tu smo faktički izigrani”, prisjeća se Nedžad Smajlović iz Vrbanjaca.

Al Jazeerin reporter Marin Veršić javlja kako je već bilo sličnih problema u obrazovnom sustavu, no uspjeli su biti riješeni, pa su se tako roditelji iz Srebrenice izborili za grupu nacionalnih predmeta za svoju djecu.

Otklonjena nepravda

Prije godinu dana čak je i ime škole promijenjeno, zamjenik direktora je Bošnjak, a  zastupljeni su i u nastavnom kadru i školskom odboru. Tadašnji ministar Kasipović je Bošnjacima u Srebrenici izašao ususret.

“Na najgori mogući način to smo uspjeli, hvala Bogu. Sedam dana djeca nisu pohađala nastavu, no mi smo otklonili tu nepravdu. Danas to u Srebrenici itekako dobro funkcioniše i niko se ne osjeća ugroženim”, kaže Alija Tabaković, predstavnik Savjeta roditelja bošnjačke djece iz Srebrenice.

Autobus potpore roditelja iz Srebrenice i Vrbanjaca ispred OHR-a trebao bi doći u utorak, a problem djece iz Konjević Polja u ponedjeljak bi se trebao naći u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Ljudi iz Konjević Polja priželjkuju samo da se njihov problem ne politizira, već da im djeca počnu pohađati školu s nastavnim programom na koji, kako kažu, imaju pravo.

Izvor: Al Jazeera