Niko nije iznenađen korupcijom u BiH

Korupcija u politici i javnoj upravi veoma je rasprostranjena u Bosni i Hercegovini, rezultat je istraživanja agencije Gallup. S tim mišljenjem niko se u Bosni i Hercegovini nije iznenadio – ni političari, ni građani, ni nevladin sektor.

I u ostatku regiona građani vjeruju da postoji značajan stepen korupcije u političkom životu njihovih zemalja.

Bosanskohercegovački političari na raznim nivoima doveli su državu u svjetski vrh, u negativnom smislu.

Građani su ih ocijenili izrazito korumpiranima. Političari ravodnušno odgovaraju.

“To nam je već jasno odavno”, kaže Mirsad Đugum, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, član Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine.

Odavno političari poručuju da je vrijeme za borbu protiv korupcije. Građani sumnjaju u njihove namjere, koje moraju provesti ako žele nastaviti evropski put zemlje. Tome se pridružuju i pojedinci iz državnog Parlamenta.

“Kod mnogih postoji strah upravo od poglavlja 23 i 24. To je sistemska korupcija, koja je svugdje prisutna, u svim segmentima društva”, kazao je Đugum.

Nevladine organizacije upozoravaju na to kako se društvo godišnje, kroz razne budžete i proces javnih nabavki, ošteti za skoro 350 miliona eura, a sumnjaju da će se nastaviti trend pogoršanja.

Bez posljedica

Bosna i Hercegovina postat će jedna od najkoruptivnijih zemalja svijeta, u kojoj se optužbe o korupciji, podsjećaju u nevladinom sektoru, iznose u najvišem zakonodavnom tijelu. Bez posljedica.

“Kada je jedan od državnih poslanika rekao da su svi zaposleni u državnim institucijama primljeni preko ‘štele’, preko veze i nije normalno očekivati da oni koji su primljeni preko veze govore sami protiv sebe”, izjavio je Eldin Karić iz Antikorupcijeske mreže Account.

Govorili su građani. I ponavljaju da su uvjereni u korupciju među političarima i zaposlenima u javnoj upravi.

“Ne samo bh. političari… Sve, znači u čitavoj državi, od prve sfere života do zadnje, svi smo korumpirani”, kaže građanin Sarajeva.

“Nisam baš sigurna šta treba, samo znam da ih treba dobro izmlatiti”, ogorčena je njegova sugrađanka.

“U zemljama najviše demokracije takve se stvari dešavaju. Tamo, ako se otkrije, ako postoji samo sumnja, postoji etički kodeks da politčari sami odstupe. Kod nas toga još nema”, dodaje jedan Sarajlija.

Slično u cijelom regionu

I nije u ovoj priči Bosna i Hercegovina izuzetak.

“Razmišljanja građana kako je visok stepen kroupcije u politici i javnoj upravi nije odlika samo za Bosnu i Hercegovinu. Slične cjene građana dolaze i iz drugih zemalja regiona”, izvještava iz Sarajeva reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Svaki deveti stanovnik Kosova, od 10 anketiranih, kao i u Bosni i Hercegovini, korumpiranim smatra tamošnji politički život. U Srbiji svaki osmi stanovnik, u Hrvatskoj sedmi, a u Makedoniji svaki šesti.

Najbolje je u istraživanju prošla Crna Gora – pet građana uvjereno je da postoji korupcija među njihovim političarima i birokratama, a pet nije.

Bosanskohercegovački političari, bez obzira na to da li su u vlasti ili ne, svjesni su regionalne poruke građana.

“Ovo je znak za alarm, odnosno znak upozorenja”, kaže Igor Crnadak iz opozicione Partije demokratskog progresa, znak koji su građani opet poslali političarima da ih čeka puno posla na ispravljanju negativne percepcije koja je o njima stvorena u javnosti.

Izvor: Al Jazeera