Milanović i Stožer bez dogovora o ćirilici

Nakon drugog sastanka predsjednika hrvatske Vlade Zorana Milanovića s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog Vukovara nema potvrda o nastavku dogovora o ovoj temi, jer u Stožeru inzistiraju na bezuvjetnom skidanju dvojezičnih ploča s vukovarskih institucija.

„Dogovor o dvojezičnim pločama nije postignut, niti ima političke volje da se to riješi. Nismo se ni mogli ništa dogovoriti kad Vlada i sama krši zakon. Iako stalno govore da provode zakon, članak 8. Ustavnog zakona i članak 16. Ustava se apsolutno ignoriraju“, rekao je predsjednik Stožera Tomislav Josić nakon dvoipolsatnog sastanka.

Ponovio je stajalište Stožera kako je popis stanovništva u Vukovaru falsificiran.

„Mislim da u ovoj državi svi znaju da je falsificiran, međutim po tom se popisu provodi ovaj zakon“, naglasio je Josić te potvrdio kako je Stožer otvoren za daljnje razgovore.

Na novinarski upit što će sada poduzeti poručio je kako idu dalje, a na pitanje jesu li dogovorili novi sastanak odgovorio je niječno, dodavši kako „nema više sastanka“.

“I prije sastanka bilo je jasno da su pozicije ukopane, jer Vlada ukazuje da se Ustavni zakon o pravima manjina mora poštovati, dok Stožer traži ultimativno traži uklanjanje svih dvojezičnih ploča iz Vukovara”, javlja Al Jazeerina reporterka Ivana Brkić.

Sabo nudi kompromis

U hrvatskoj Vladi smatraju kako u cijeloj priči oko dvojezičnih ploča politike ima i previše, odnosno da Stožerom iz sjene upravlja oporbeni HDZ.

Apsurdnima ocjenjuju prijetnje Stožera da će – ne bude li dogovora – na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenog  članovi Vlade i SDP-ov vukovarski gradonačelnik tamo biti nepoželjni.

„U ovoj vladi jedna trećina su branitelji, a moram reći da je u prethodnoj jedna trećina u Remetincu. Nema toga tko može reći tko smije, a tko ne smije doći. Nema ulaznice za Vukovar”, poručio je ministar branitelja Predrag Matić.

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo na predstojećoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara namjerava predložiti kompromisne izmjene gradskog statuta vezane za primjenu dvojezičnosti.

“Po tom prijedlogu nema dvojezičnih natpisa ulica i trgova, nego samo na državnim institucijama”, predlaže Sabo.

Procjenjuje se kako Stožeru to vjerojatno neće biti dovoljno, nego najavljuju kako će odlučiti o daljnjim potezima, pa i mogućem prikupljanju potpisa za raspisivanje referenduma.

Brojni zahtjevi

Predstavnici Stožera su pred premijera Milanovića, a nakon javne rasprave o ćirilici u Vukovaru održane u petak, sastavili i devet zahtjeva od kojih, kako tvrde, neće odustati.

Traže da se uklone sve postavljene dvojezične ploče u njihovom gradu, te uvede moratorij na primjenu Ustavnog zakona o pravima manjina do idućeg popisa stanovništva.

Žele i da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta, te hitno obustavljanje istražnih radnji protiv osumnjičenih za skidanje ploča.

Osim toga, traže i da se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina uskladi s europskim standardima koji zastupljenost jedne nacionalne manjine na određenom prostoru za ispunjavanje određenih prava podiže na više od od 50 posto.

Imaju i zahtjev za usvajanje prijedloga gospodarstvenika Vukovara i okolice kako bi se spriječilo izumiranje Slavonije, Srijema i Baranje.

Navode i tri zahtjeva za koja žele staviti u radni postupak, a to su izvješće DORH-a o procesuiranju ratnih zločinaca za zločine počinjene nad građanima Vukovara i Hrvatske ‘91. godine, podizanje optužnice protiv vojske Srbije i JNA za prekomjerno granatiranje Vukovara i hitno pokretanje svih postupaka i radnji potrebnih za pronalaženje nestalih osoba.

Osumnjičen Vukovarac

Policija je osumnjičila 47-godišnjeg Vukovarca da je s pročelja zgrade Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Vukovaru skinuo dvojezičnu ploču, a još istražuje tko je proteklih dana skinuo ploče s Ureda državne uprave i Prekršajnog suda u tom gradu.
Provedenom kriminalističkom istragom, utvrđena je sumnja da je dvojezičnu ploču s pročelja zgrade HZZO-a u Vukovaru 25. listopada poslije podne skinuo 47-godišnji Vukovarac, samo nekoliko dana pošto je postavljena drugi put, izvijestila je u ponedjeljak vukovarsko-srijemska policija.

U ovome trenutku, dvojezične ploče nalaze se na šest državnih ustanova – Županijskom i Općinskom sudu, Državnom odvjetništvu, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, te na zgradi Policijske postaje i Centra 112.

Na sastanku premijera Milanovića i predstavnika Stožera u Vukovaru, koji je održan 17. listopada, dogovoreno je povlačenje policijskih snaga koje su čuvale dvojezične ploče na nekoliko državnih ustanova, kao i uklanjanje zaštitnih ograda oko ploča, te nastavak razgovora.

Premijer Milanović tada je istaknuo da se zakon mora provoditi, te da ploče ostaju na svojim mjestima, a da će se prema njima svatko odnositi na vlastitu odgovornost.

Izvor: Al Jazeera i agencije