Uz vojne počasti pokopana Jovanka Broz

Uz vojne počasti i počasni plotun Garde Vojske Srbije, u Beogradu je pokopana Jovanka Broz, udovica doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, potpukovnica bivše Jugoslavsnke narodne armije i nositeljica Partizanske spomenice 1941.

Jovanka Broz je pokopana u Kući cvijeća, pored Titovog groba, uz melodiju “Bella ciao”, a na ploči od bijelog mramora zlatnim slovima, identičnim onim na Titovoj ploči, ispisano je “Jovanka Broz 1924-2013”.

Uz predstavnike državnog vrha, pokopu su prisustvovali članovi diplomatskog zbora i stranih izaslanstava, a pored premijera Srbije Ivice Dačića, od Jovanke Broz oprostili su se u ime obitelji njezin nećak Goran Aleksić i predsjednik SUBNOR-a Miodrag Zečević.

Građani su potom u mimohodu obišli grob.

Dačić: Oproštaj od Titove epohe

Premijer Srbije Ivica Dačić, opraštajući se od Jovanke Broz, rekao je da je ona bila “prva dama, ponos i predstavnik države”.

“Zaboravljajući Jovanku, zaboravili smo nas. Pred smrt je niko nije pominjao, iako je bila prva dama, institucija i važan deo naše istorije, koju smo, kao i nju, brzo odbacili i zaboravili”, poručio je on.

“Odnos koji smo imali prema njoj, nažalost, imamo prema svemu što radimo, a to je da onoga trenutka kada se neka epoha završi spremno i brže bolje sve, i loše i dobro, prepuštamo zaboravu. Često smo se ponašali kao da se nikad nije dogodilo”, kazao je Dačić, ističući da se Srbija prema njoj odnosila “kao da nije bila žena koja je upoznala svetske političare i svuda dočekivana sa dostojanstvom”.

Po njemu, Jovanka Broz je bila žrtva političkog obračuna i borbe oko Tita, a “nepravda je počela da se ispravlja pred kraj njenog života”.

“Oproštaj od Jovanke još je jedan oproštaj od Titove epohe i prilika i da se podsetimo naše antifašističke borbe – tog najvećeg izgubljenog blaga. Toga se danas neki odriču”, podsjetio je Dačić, primijetivši kako oproštaju od Jovanke Broz ne prisustvuje nijedan predstavnik vlada drugih država nastalih na prostoru bivše Jugoslavije.

“Ovo je odlazak poslednje ikone bivše Jugoslavije. Počivaj u miru, pored čoveka kome si posvetila život i od kojeg si silom i nepravdom bila razdvojena”, zaključio je Dačić.

Brojna izaslanstva antifašista

Jovanka Broz preminula je 20. listopada u Kliničkom centru Srbije u 89. godini života, nakon dvomjesečnog liječenja i prethodnih tri desetljeća života u izolaciji, nakon Titove smrti 1980. godine.

Sprovodu Jovanke Broz, za koji je obitelj tražila da bude skroman i bez posebnih ceremonija, nazočilo je 20a-k izaslanstava antifašista iz svih krajeva bivše Jugoslavije te brojni poklonici koji osobno ili organizirano Kuću cvijeća i inače posjećuju uz obljetnicu Titove smrti i nekadašnji praznik Dan mladosti, 25. svibnja.

Na pokop du došla i izaslanstva Jugoslovenskog centra Tito iz Beograda, društava “Josip Broz Tito” iz Banje Luke, Bihaća i Cazina, Lige antifašista jugoistočne Evrope iz Jajca, Komunističke partije Hrvatske, Udruženja građana “Josip Broz Tito” iz Kočana i Partije Sojoz na Titovi levi sili iz Makedonije, Narodne komunističke partije Bosne i Hercegovine, Saveza antifašista i boraca NOR-a Kantona Sarajevo i drugi.

Predsjednika Srbije Tomislava Nikolića na sprovodu je zastupala njegova supruga Dragica, jer, po objašnjenju u uredu šefa države, Nikolić ima ranije preuzete obveze.

Za pokop Jovanke Broz akreditirano je 300-ak članova medijskih ekipa – novinara, snimatelja i fotoreportera, i to iz 35 srpskih i 40 stranih medijskih kuća.

Posljednja dva mjeseca prije smrti Jovanka Broz provela je na intenzivnoj njezi u Kliničkom centru Srbije, gdje je 23. kolovoza primljena iznimno lošeg zdravlja i polusvjesna, jer je, prema riječima obitelji, odbijala liječničku pomoć.

Izolirana i protjerana

Jovanka Budisavljević – Broz rođena je 1924. godine u zaseoku Pećane kod Korenice, u Lici, tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Prema navodima iz životopisa, imala je 17 godina kad je postala članicom Saveza komunističke omladine Jugoslavije, a sudjelovala je u Narodnoooslobodilačkoj borbi od 1941. godine.

Većina članova njezine obitelji stradala je tijekom Drugog svjetskog rata. Nositeljica je više ordena i Partizanske spomenice 1941.

U braku s Titom bila je od 1952. do njegove smrti 1980. godine, nakon čega je izolirana i, neslužbenom odlukom tadašnjih vlasti, praktički protjerana iz javnog života.

Vlada Srbije odlučila je udovoljiti njezinoj želji da bude pokopana uz supruga i omogućila da i Jovanka Broz počiva u Kući cvijeća na Dedinju.

Izvor: Agencije