Pusić i Dačić: Odnosi u regiji nikad bolji

Vesna Pusić je potvrdila kako su odnosi Srbije i Hrvatske 'trenutno najbolji od samostalnosti naovamo' (EPA)

Ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je u intervjuu beogradskim Večernjim novostima kako su odnosi Srbije i Hrvatske „trenutno najbolji od samostalnosti naovamo“ i istakla kako bi voljela da dvije zemlje riješe pitanje međusobnih tužbi za genocid.

„Voljela bih kada bismo to uspjeli da riješimo, jer bismo napravili politički odgovoran potez što se Hrvatske tiče. A da uopće počnemo razmišljati o razgovorima o povlačenju tužbi, prvo trebamo riješiti pitanje nestalih osoba, povratka umjetnina i suđenja za ratne zločine“, navela je Pusić.

Po njenom mišljenju, tužbe za genocid su u odnosima dvije zemlje „svakako najveće opterećenje, jer je to tema iz prošlosti koja uključuje ljudske sudbine, naročito kada se radi o nestalima“.

Kad su u pitanju mirovine i stanarska prava za Srbe, rekla je kako trenutno nema jasnu sliku o mirovinama koje ljudi potražuju, te naglasila da mora doći do definitivnog razjašnjavanja pitanja stanarskih prava i prava na stambeno zbrinjavanje, te priznavanja radnog staža onima koji su nekada radili u Hrvatskoj.

Dačić dobio Džekin dres

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je, u intervjuu emitiranom na BHT-u, da možda treba razmisliti o osnivanju regionalne nogometne lige.

Nakon što ga je podsjetila da je nogometna reprezentacija BiH nedavno izborila plasman na naredno Svjetsko prvenstvo u Brazilu, novinarka Sanela Prašović Gadžo je Dačiću poklonila dres s imenom bh. reprezentativca Edina Džeke i pozvala premijera Srbije da navija iduće godine za reprezentaciju te zemlje.

„Svakako“, odgovorio je Dačić.

Kad mu je novinarka, nakon opaske da će Srbija prije BiH biti primljena u Europsku uniju, poželjela uspješne pregovore, Dačić je rekao: „Ne znam kome će biti bolje (Bosni i Hercegovini u Brazilu ili Srbiji u Europi)“, prenijele seu agencije.

Na pitanje hoće li opstati ćirilica u Vukovaru, odgovorila je kako je već opstala.

„Hrvatska Vlada je vrlo jasno stala iza tog prava i provedbe zakona, a premijer Milanović je otišao i razgovarao s građanima, razumijevajući njihove često opravdane frustracije. Da su ekonomski bolja i lakša vremena, te bi teme imale manji emotivni naboj“, zaključila je šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić.

Dačić: Povucimo tužbe za genocid

I premijer Srbije Ivica Dačić govorio je o temi odnosa u regiji u intervjuu koji je dao bosanskohercegovačkoj državnoj televiziji BHT, ocijenivši kako odnosi u regiji i pored problema „odavno nisu bili bolji“.

„Relacije na liniji Srbija – Hrvatska – Bosna i Hercegovina, pa i Crna Gora, ključne su za regionalnu budućnost, jer je regionalna saradnja važna, posebno zbog zajedničkog interesa – evropskih integracija“, ocijenio je Dačić.

Istaknuo je kako su odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine znatno normalizirani, te za kraj studenog najavio zajedničku sjednicu Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH.

Po njemu, proces normalizacije odnosa između Srbije i Hrvatske „odvija se isuviše sporo“ i trebalo bi ga ubrzati, te je u tom smislu ponovno pozvao na povlačenje uzajamnih tužbi za genocid, koje su Međunarodnom sudu pravde podnijele hrvatska i srpska vlada. Smatra kako bi to bio „istorijski korak ka pomirenju“.

„To treba uraditi što pre, jer se ubrzano približava vreme za održavanje sudskih procesa, koji bi mogli ponovo podstaći negativno raspoloženje. Ulazak u međusobne tužbe i ročišta svakako neće izaći na dobro“, rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, bez obzira na ulazak u Europsku uniju, ni Hrvatska, niti Slovenija „ne mogu bez ostatka regiona, a posebno ne bez BiH i Srbije, koje predstavljaju glavno tržište za hrvatske i slovenske proizvode“.

„U izgradnji boljih uzajamnih odnosa trebalo bi jednostavno poći od interesa koje imaju dve zemlje. Imamo ih mnogo i valjda nam je interes da sarađujemo. Zato treba brže da rušimo ‘berlinske zidove’ koji postoje između naših država i naroda. Ako čekamo da ih neko drugi sruši, oni nikada neće biti srušeni, jer nikome nije baš u interesu da mi svi ovde budemo jedinstveni“, zaključio je Dačić.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO