Spriječen prosvjed makedonskih novinara

Makedonski novinari, koji su željeli mirno izraziti nezadovoljstvo zbog zatvorske kazne koju je Krivični sud u Skoplju odredio njihovom kolegi Tomislavu Kežarovskom, bili su spriječeni prići Muzeju makedonske borbe, ispred kojeg su namjeravali održati prosvjed.

Kako javljaju makedonski mediji, ispred novinara ispriječio se kordon policije, pa su pokušali probiti kordon, no u tome nisu uspjeli.

Na kraju su pozvani i pripadnici interventne policije, koji su okružili novinare i onemogućili im prolaz prema Muzeju ispred kojega je bio zakazan prosvjed.

Prosvjednicima je zabranjeno približiti se Muzeju, jer se navodno tamo održavala svečanostu u povodu Dana makedonske revolucionarne borbe.

Policajci su fizički zaustavili novinare postavljenim štitovima i izvučenim pendrecima, a prosvjednici su im uzvratili povicima „Sloboda! Sloboda!“.

Svoje stajalište o odnosu Vlade prema novinarstvu i novinarima iskazali su odjeveni u crnu odjeću, te paljenjem svijeća za spas makedonskog novinarstva.

Prosvjed u pet nakon 12

Inicijativni odbor za oslobođenje novinara Tomislava Kežarovskog pozvao je sve kolege na mirni prosvjed, simbolično zakazan za pet minuta nakon 12 sati ispred Muzeja makedonske borbe za državnost i samostalnost.

Kežarovskom je ranije ove sedmice izrečena kazna od 4,5 godine zatvora zbog otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka, jer je u svom tekstu u jednom makedonskom tjedniku prije pet godina objavio njegovo ime.

Ispostavilo se da je kasnije sam zaštićeni svjedok pred sudom u Velesu rekao kako je izjavu o tome ko su počinitelji ubojstva dao pod pritiskom.

Na osnovu te tvrdnje svjedoka uslijedilo je oslobađanje osuđenih za ubojstvo starca iz sela Oreše, no kasnije je zbog takve presude policija podnijela kaznene prijave protiv sudaca, tužitelja i odvjetnika iz Velesa.

Krivični sud u Skoplju je uz Kežarovskog osudio i suce, odvjetnike i tužitelje, te im izrekao kazne od jedne do pet godina. 

Izvor: Al Jazeera i agencije