Sindikat sprema obranu nakon prosvjeda

Uprava Brodosplita je ranije objavila da je protiv 254 radnika pokrenut disciplinski postupak (Al Jazeera)

Ispred ulaza u Brodosplit jutros se okupilo manje od stotinu radnika, protiv kojih Uprava tog poduzeća vodi disciplinski postupak zbog sudjelovanja u prošlotjednim dvodnevnim zbivanjima, kada su bili obustavili rad i kada im je zbog toga onemogućen ulazak u brodogradilište na posao.

Uprava Brodosplita je ranije objavila da je protiv 254 radnika pokrenut disciplinski postupak, ali da se dio njih u međuvremenu pismeno očitovao o prošlotjednim zbivanjima u brodogradilištu i svojim razlozima o sudjelovanju u njima, te su nakon toga vraćeni na posao.

Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić jutros je prvi put okupljene prosvjednike ispred ulaza u škver pozvao da i oni potpišu rješenje o razlozima svojih sudjelovanja u prošlotjednim zbivanjima, prenosi Hina.

“Pozvali smo ljude da potpišu taj dokument koji je nevrijedan, ali se tako imaju pravo zaštititi radi vraćanja na posao”, rekao je Šegvić novinarima.

‘Samo 10 do 15 radnika nije vraćeno na radna mjesta’

Oko 200 radnika do sada se pisano očitovalo o disciplinskom postupku koje je protiv njih pokrenula Uprava i većina ih je vraćena na posao na temelju tih očitovanja, a samo 10 do 15 nije vraćeno na radna mjesta, izjavio je danas novinarima Frenki Laušić, voditelj Odjela za odnose s javnošću tvrtke DIV, većinskog vlasnika splitskog brodogradilišta.

 Po Laušićevim riječima, i preostali radnici protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak mogu se očitovati o razlozima svojih sudjelovanja u prošlotjednim događanjima u Brodosplitu te će na temelju tih očitovanja posebna komisija razmotriti hoće li i oni biti pušteni na posao.

‘Stvar dobre volje’

“Puštanje na posao radnika protiv kojih se vodi disciplinski postupak ne znači da je disciplinski postupak prekinut, nego je to stvar dobre volje da nastave raditi i dok traje disciplinski postupak”, pojasnio je.

Komentirajući jučerašnji dolazak inspekcije rada u Brodosplit, na temelju poziva sindikalnih čelnika, Laušić je kazao da je inspekcija “izvršila analizu u škveru i zatražila dokumente”.

“Mi ćemo sve tražene dokumente danas dostaviti inspekciji, nadamo se da će inspekcija ubrzo donijeti svoje rješenje i siguran sam da će se pokazati da je vodstvo Brodosplita postupalo po zakonu”, istaknuo je Laušić.

Kazao je kako danas vjerojatno neće biti održan sastanak Tomislava Debeljaka s predstavnicima radnika. Sastanak je bio planiran nakon prošlotjednih razgovora Debeljaka sa splitskim gradonačelnikom Ivom Baldasarom i županom splitsko-dalmatinskim Zlatkom Ževrnjom koji su posjetili škver za vrijeme obustave rada dijela radnika.

Na upit kada će se održati taj sastanak, Laušić je kazao “kada se formiraju pregovarački timovi, ako se formiraju” te da će u tom slučaju Uprava Brodosplita raditi u skladu sa zakonom.

Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Brodosplitu Joško Franić rekao je kako očekuje da će svih 254 suspendiranih radnika biti vraćeno na posao te ih je pozvao da sutra ujutro dođu ispred ulaza u brodogradilište potpisati posebnu izjavu koju je pripremila sindikalna pravna služba radi zaštite njihovih prava.

Pri tomu je istaknuo da suspendirani radnici trebaju ujutro donijeti i odluku o udaljavanju s posla koju im je Uprava Brodosplita dostavila poštom na kućne adrese.

Na Franićev poziv, više desetaka jutros okupljenih prosvjednika ispred ulaza u Brodosplit razišla se oko podneva.

Franić: Inspektorica kaže da nije bilo štete

“Očekujem da će svi radnici Brodosplita biti vraćeni na posao i to sam danas rekao i u iskazu inspekciji”, naglasio je Franić. “Inspektorica mi je kazala da je jučer bila u Brodosplitu te vidjela da nije bilo štete, uništavanja imovine i povrijeđenih. To je upravo ono što i mi cijelo vrijeme govorimo”, pojasnio je.

Po Franićevim tvrdnjama, inspekcija kaže da će sutra pregledati 254 ugovora o radu i plaće, to jest za one radnike protiv kojih je Uprava Brodosplita pokrenula disciplinski postupak i suspendirala ih zbog prošlotjedne obustave rada na koju su se bili odlučili zbog kašnjenja i smanjenja plaće.

Zvonko Šegvić, s kojim predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak odbija bilo kakve razgovore, jutros je ponovio kako je spreman žrtvovati svoje radno mjesto i raskinuti ugovor o radu ako bi to značilo povratak preostalih nezadovoljnih radnika na posao.

“Ja sam najmanje bitan, bitan je škver, ali, vjerujte mi, vrlo brzo ćete snimati pogreb škvera”, poručio je Šegvić okupljenim novinarima.

Navodi o neredima ‘nisu dokazivi’

Šegvić je zatim s povjerenikom Sindikata metalaca u Brodosplitu Joškom Franićem i skupinom radnika otišao u inspektorat dati iskaz o prošlotjednim zbivanjima u brodogradilištu, a nakon što je jučer inspekcija rada došla u Brodosplit obaviti kontrolu dokumenata.

Očekujem da će inspekcija svoj nalaz donijeti “bez političkih pritisaka i da će taj nalaz biti korektan”, rekao je Šegvić.

Franić je kazao kako će u inspektoratu reći da radnici traže dokaze da su se prošlog tjedna u Brodosplitu dogodili neredi i uništavana imovina, za što ih optužuje Uprava poduzeća. “To nije dokazivo, osim ako nam se ne imputiraju dokazi”, rekao je Franić.

Izjavio je kako ima informacija da se u splitskom Gradskom vijeću zagovara sazivanje tematske sjednice o Brodosplitu.

“Bilo bi dobro da se održi jedna takva tematska sjednica”, dodao je Franić.

Izvor: Agencije