BiH odgodila očitovanje o slučaju Pilav

Tužba je dostavljena BiH i sada se očekuje očitovanje države po navodima iz ovog predmeta (EPA)

Ustavnopravna komisija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebala je na sjednici u utorak razmatrati i usvojiti očitovanje Bosne i Hercegovine po navodima iz tužbe koju je protiv te zemlje prije šest godina podnio Ilijaz Pilav, hirurg iz Srebrenice, javlja Anadolija.

Na prijedlog jednog od članova te komisije, rasprava je odgođena za iduću sjednicu, a Sekretarijat Ustavnopravne komisije je zadužen da pripremi sve prijedloge za izmjenu Ustava Bosne i Hercegovine po kojima je obavljena rasprava u Parlamentarnoj skupštini.

Na osnovu toga, Ustavnopravna komisije će “dati svoje mišljenje”, rekao je Šefik Džaferović, presjedavajući Ustavopravne komisije.

Diskriminacija konstitutivnih naroda

Pilav je tužio Bosnu i Hercegovinu Evropskom sudu za ljudska prava zbog nemogućnosti da se kao Bošnjak kandidira za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Ukoliko presuda bude u korist Pilava, kako se procjenjuje, Bosna i Hercegovina će morati napustiti dejtonski model uređenja države, piše Anadolija.

Džaferović kaže kako u pozitivan ishod tužbe nema sumnje i ona će biti prihvaćena.

“Bosna i Hercegovina mora otkloniti sve oblike diskriminacije nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, gdje je utvrđena diskriminacija građana koji ne pripadaju nijednom od konstitutivnih naroda. Poslije te presude je potpuno jasno da postoji diskriminacija konstitutivnih naroda, zavisno od entiteta do entiteta. Srbi su diskriminirani kad je u pitanju izbor u Predsjedništvo Bosne i hercegovine iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, a Bošnjaci i Hrvati su diskriminirani u RS-u. Potpuno je jasno da postoji povreda Protokola 12, onako kao se navodi u apelaciji Pilava. Bilo bi najbolje kada bismo kroz implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava ukinuli diskriminaciju u odnosu na sve građane, a prema svim institucijama”, rekao je Džaferović.

Još jedan slučaj

Ističe kako je predlagao da to bude konstatirano i na sjednici u utorak te da se o istom obavijesti agentica Bosne i Hercegovine pred Evropskom sudom za ljudska prava Monika Mijić.

No, kako je objasnio, to je ostavljeno za iduću sjednicu.

Bosna i Hercegovina dobiva još jedan slučaj, pored  poznatog slučaja Sejdić-Finci.

Šest godina nakon podnošenja tužbe Pilava protiv Bosne i Hercegovine, stvari su se počele pokretati s mrtve tačke.

Tužba je dostavljena Bosni i Hercegovini i sada se očekuje očitovanje države po navodima iz ovog predmeta.

Izvor: Agencije