Sanader: Moj progon naložila Jadranka Kosor

Ivo Sanader tvrdi i da je sve svoje nekretnine, ali i većinu umjetnina, kupio prije bilo kojeg nedjela za koje ga se tereti (EPA)

Bivši hrvatski premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader završio je, nakon punih šest raspravnih dana, iznošenje svoje obrane u slučaju “Fimi media”, zaključivši kako mu je pravo na obranu i pravično suđenje otežano zbog rijetkih susreta s odvjetnicima, te blokade imovine.

„Blokirana mi je imovina što onemogućava da angažiram vlastite vještake i plaćam prijevode dokumenata. Vrlo sam restriktivno mogao kopirati spis koji ima 60.000 stranica, jer nisam imao novca da to platim, a tek djelomično plaćam troškove obrane“, požalio se bivši premijer na Županijskom sudu u Zagrebu.

Iako je iznio iscrpnu obranu u najvećoj korupcijskoj aferi hrvatske politike, htio je odgovarati tek na pitanja sudskoga vijeća, ali ne i Tužiteljstva.

Kazao je i to da mu je u ovom kaznenom postupku dozvoljeno da s obranom na dane suđenja neometano komunicira tek po 15-ak minuta u vrijeme stanke i nakon rasprave.

„Na početku sam mogao s braniteljima komunicirati i prije početka ročišta i cijelu stanku, a kasnije je to ograničeno na 15 minuta tijekom stanke i isto toliko nakon rasprave. Pravo na moju obranu i pravično suđenje inače završava u 15 sati, kada, po zatvorskim pravilima, završavaju posjete odvjetnika“, prigovorio je Sanader.

Ponovio je da je u zatvoru, jer se protiv njega vodi niz sličnih postupaka koji nisu spojeni u jedinstveni proces.

Sanaderov praujak Mimara

Sutkinju Ivanu Čalić zanimalo je i zbog čega su dva stana u obiteljskoj vili u Kozarčevoj ulici u Zagrebu upisana na njegova punca, a jedan na suprugu.

„Zato što sam ja tako odlučio zajedno s njima. To je normalna situacija da nešto kupiš i kažeš ‘to će biti na tebi ili na meni“, odgovorio je Sanader te, na savjet obrane, dodao kako su sa supruginim roditeljima većinu vremena u toj kući živjeli kao jedna obitelj.

U prvom dijelu današnjeg iskaza Sanader je rekao da je svoju umjetničku zbirku sakupljao gotovo 40 godina, te da je kolekcionarstvo u njegovoj obitelji bila česta tema zbog praujaka Ante Topića Mimare.

Mnoge je slike, kaže, dobio na poklon od autora, ali i političkih kolega poput Jadranke Kosor, Luke Bebića, Gordana Jandrokovića, Mladena Barišića, Ivana Jarnjaka, Stjepana Fiolića, te glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Osim što je odbacio optužbe za sudjelovanje u izvlačenju 70-ak milijuna kuna (blizu devet milujuna eura) iz državnih institucija i tvrtki, u svojoj je obrani nekoliko puta ponovio da je žrtva političkog progona, koji je glavnom državnom odvjetniku naložila njegova nasljednica Jadranka Kosor, ali i da je sve sporne stranačke poslove vodio tadašnji glavni tajnik Ivan Jarnjak.

Ustvrdio je i to da je sve svoje nekretnine, ali i većinu umjetnina, kupio prije bilo kojeg nedjela za koje ga se tereti, te da se u nalazu vještaka, iz kojega se zaključuje da se obogatio korupcijom, ne spominje 13 godina rada u Austriji, gdje je zaradio gotovo dva milijuna eura.

Svađa sa sutkinjom

Prethodno se, na početku šestog dana iznošenja obrane, sporječkao sa sutkinjom Ivanom Čalić, koja ga je upozorila da ne ponavlja tvrdnje već unesene u zapisnik, te da ne komentira medijske napise koji nemaju veze s ovim slučajem.

„Nemate mjere. Na svakoj raspravi komentirate medijske članke vezane za svjedoke iz drugih predmeta. Držite se svog postupka“, kazala je sutkinja Sanaderu kada je počeo spominjati medijske napise o drugim slučajevima za koje mu se sudi.

„Hoćete li mi govoriti kako da iznosim obranu“, upitao je Sanader, na što mu je sutkinja Čalić kazala da „hoće, jer već šest dana iznosi obranu“, te da mu je „dosta dopuštala“.

Sanader je tada ponovio da je 11 mjeseci u zatvoru zbog niza slučajeva koji nisu spojeni, te da u novinama svakodnevno čita „ono što ne bi trebao, jer novinarima netko daje tajne dokumente“.

Suđenje se nastavlja u utorak, kada bi se u sudnici trebale pregledati snimke Sanaderova ispitivanja u istrazi, nakon čega bi svoju obranu trebao početi iznositi i drugooptuženi Mladen Barišić, koji je, kao i većina optuženika, ranije priznao USKOK-ove optužbe da je preko Fimi Medije punio HDZ-ov crni fond i Sanaderu odnio 15 milijuna kuna (blizu dva milijuna eura).

Uz bivšeg premijera jedino njegov glasnogovornik Ratko Maček tvrdi da je žrtva političkog progona, dok iz HDZ-a, kao prve optužene političke stranke, tvrde da regularna stranačka tijela nisu znala za korupciju.

Izvor: Agencije