Sahrana Jovanke Broz u subotu

Jovanka Broz, udovica dugogodišnjeg predsjednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita, bit će sahranjena u subotu, 26. oktobra, u 12 sati u Kući cveća u Beogradu, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika Vlade i ministra vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije Rasima Ljajića.

Kako se navodi u saopćenju, s obzirom na to da je Jovanka Broz bila nosilac Partizanske spomenice, sahrana će biti obavljena uz sve vojne počasti.

Telegrami saučešća mogu se upućivati Nadi Budisavljević, na adresu Ljutice Bogdana 2, Beograd, i Zori Aleksić, na adresu Zimonjićeva 2, Beograd, navodi se u saopćenju.

Vlada Srbije prihvatila je u ponedjeljak zahtjev porodice da Jovanka Broz bude sahranjena u Kući cveća, gdje je sahranjen njen suprug 1980. godine.

U Odboru i članovi porodice

Vlada je osnovala Organizacioni odbor za sahranu Jovanke Broz, a za predsjednika tog odbora je imenovala Ljajića.

Ljajić je rekao da je potpredsjednik Organizacionog odbora generalni sekretar Vlade Veljko Odalović, a među pet članova je i ministar prometa Aleksandar Antić te predstavnici Ministartsva inostranih poslova Srbije i predstavnici grada Beograda.

“U Odboru će biti i predstavnici porodice”, dodao je Ljajić.

Jovanka Broz je preminula u nedjelju u Beogradu u 89. godini. Primljena je u Urgentni centar 23. augusta u teškom stanju.

Izvor: Agencije