Radnici Brodosplita na novom prosvjedu

Radnici Brodosplita počeli su se jutros okupljati ispred ulaza u to brodogradilište, izražavajući nezadovoljstvo odlukom uprave da dijelu radnika odredi mjeru suspenzije „zbog sudjelovanja u nelegalnoj obustavi rada“.

„Ovo su radnici koji su SMS porukama obaviješteni o suspenziji. Riječ je o nezakonitoj mjeri koja nije predviđena Zakonom o radu i u kojem postoje druge dvije mjere – upozorenje pred otkaz ili otkaz“, rekao je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata Joško Franić.

Mirno okupljanje

Nezadovoljni radnici stoje ispred ulaza u brodogradilište, a pokraj njih, dolazeći na posao, prolaze oni radnici brodogradilišta protiv kojih nije pokrenuta suspenzija.

Okupljanje protječe mirno, a primjetna je nazočnost više policajaca ispred ulaza u Brodosplit.

Frenki Laušić, voditelj Odjela za odnose s javnošću Grupe DIV, koja je vlasnik Brodosplita, rekao je u petak novinarima da je „zbog sumnje u sudjelovanje u nelegalnoj obustavi rada i nasilnim radnjama pokrenut disciplinski postupak protiv 254 radnika i njihovo udaljavanje s rada“.

Pozvana i inspekcija

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević, koji se, također, priključio suspendiranim radnicima, najavio je da će Državnom inspektoratu poslati zahtjev za zaštitu zakonitosti u Brodosplitu, kako bi se provjerilo jesu li zakonite disciplinske mjere što ih je Uprava pokrenula protiv dijela radnika splitskog škvera.

Naglasivši kako se ne zna zašto su pokrenute te disciplinske mjere, Matiješvić je ustvrdio da one nisu u skladu sa zakonima ove države. Pojasnio je da te disciplinske mjere nisu uručene radnicima niti argumentirane, te da oni nemaju mogućnost odgovoriti na njih.

Matijašević smatra da se vjerovatno ni danas neće moći organizirati kvalitetna proizvodnja, jer radnici koji su ispred ulaza u poduzeće i ne mogu ući u njega čine “srce proizvodnje” u splitskom škveru.

Izvor: Agencije