Postupak protiv gradonačelnika Vukovara

Sabu se sumnjiči da je pokušao podmititi vijećnicu HDZ-a u vukovarskom Gradskom vijeću Mariju Budimir (Pixsell)

Zastupniku Socijaldemokratske partije (SDP) u Hrvatskom saboru i vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi ukinut je zastupnički imunitet.

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) jednoglasno je i bez rasprave odobrilo pokretanje kaznenog postupka protiv Sabe, kojega USKOK tereti za pokušaj podmićivanja dvoje vijećnika HDZ-a. 

Odluku MIP-a još treba potvrditi saborski plenum, a uobičajeno je da se kazneni postupak odobrava ako ga zatraži Državno odvjetništvo.

USKOK je 18. listopada pred Županijskim sudom u Osijeku podignuo optužnicu kojom se Sabi na teret stavlja da je vijećnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Mariji Budimir nudio mjesto člana u Nadzornom odboru Borova, mjesto predsjednice gradske Komisije za europske poslove, te novčane naknade u iznosu do šest i pol tisuća eura, kako bi u Gradskom vijeću podržala koaliciju koju predvodi SDP i tako toj stranci omogućila formiranje većine.

I sam ‘za’

Tereti ga se da je, s istim motivom, pokušao podmititi i Radivoja Đurića (HDZ), kojemu je preko supruge Ružice nudio da će Đurićevu sinu osigurati položaj direktora Hrvatskog radija, a supruzi mjesto glavne sestre u vukovarskoj bolnici, piše Hina.

Nakon provedene istrage USKOK je Sabu optužio za kaznena djela protiv biračkog prava, a među dokazima na kojima temelje optužnicu navodi se i snimka razgovora vukovarskog gradonačelnika i Marije Budimir, koje je vijećnica tajno snimila diktafonom.

Sabo je u Saboru prije odluke rekao kako će prilikom glasovanja o ukidanju njegova imuniteta i sam dići ruku “za”.  

Tužio Mariju Budimir

“Nakon toga čeka me sudski postupak i pravna bitka koju ću, nadam se, dobiti, te biti oslobođen krivnje”, kazao je novinarima, dodajući kako o samom postupku u svezi s optužbom Marije Budimir ne smije govoriti niti išta komentirati.

Potvrdivši kako će ustrajati u dokazivanju istine, Sabo je, također, naveo kako mu je tijekom subotnje šetnje gradom podršku izrazio velik broj građana Vukovara koji su uvjereni u njegovu nevinost.

Protiv Marije Budimir podnio je tužbu zbog tajnog snimanja razgovora, iako su to, kako je ocijenio, trebale u cilju zaštite zakona učiniti i određene službe, “ali nisu”.

Pritom je naveo i nekoliko slučajeva iz Vukovara u kojima je, kako je kazao, vidljivo da oni koji bi trebali voditi računa o poštivanju zakona to ne čine kako treba, “ali su revni kada je njegov slučaj u pitanju”.

Izvor: Al Jazeera i agencije