Pohvale za Srbiju u Vijeću Evropske unije

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ostat će centar odnosa Evropske unije i Srbije na njenom putu ka članstvu u Uniji, saopćeno je u ponedjeljak navečer u Luksemburgu poslije prvog sastanka Vijeća za provedbu SSP-a, na kojem Srbiju predstavlja predsjednik Vlade Ivica Dačić.

U saopćenju objavljenom poslije sastanka, EU ističe da je u kontekstu daljeg napretka Srbije ka EU važno da budu primijenjeni sporazumi od 19. aprila, kao i ostali postignuti tokom dijaloga Beograda i Prištine.

Vijeće je pohvalilo Srbiju za napredak na putu ka EU koji je postignut ove godine i pozdravilo napore Beograda u Prištine da se osigura provođenje lokalnih izbora 3. novembra na Kosovu.

Historijska važnost

U saopćenju se ističe historijska važnost zaključaka Prvog sporazuma o principima normalizacije odnosa od 19. aprila i pozdravlja Sporazum o energetici i telekomunikacijama, postignut 8. septembra.

Vijeće za provedbu SSP-a ukazalo je da taj sporazum predviđa pravila za sveobuhvatnu saradnju Srbije i EU-a, naglasivši da će pomoći Srbiji da sprovede standarde EU-a u ključnim oblastima politike.

“To će omogućiti Srbiji da svoje zakonodavstvo uskladi sa standardima EU-a, što će pokrenuti novi zamah u srpskoj ekonomiji i ekonomsku dobrobit za njene građane, kao i dodatne mogućnosti za kompanije iz EU”, ističe se u saopćenju.

Vijeće podsjeća na zaključke Evropskog vijeća od 28. juna i od 25. juna u kojima se pohvaljuju lideri dviju strana zbog napretka postignutog u dijalogu vođenom pod pokroviteljstvom EU-a.

Važan korak

SSP je važan korak Srbije ka evropskim integracijama i osigurava širok okvir unutar kojeg će Brisel i Beograd intenzivirati saradnju po pitanju političkih kriterija, kao i približavanja u oblasti trgovine i prava, navodi se u saopćenju, prenosi agencija Srna.

Vijeće je podsjetilo da SSP, koji je stupio na snagu 1. septembra 2013. godine, pruža pravila za sveobuhvatno partnerstvo Srbije i EU-a, kao i da će on pomoći Srbiji u primjeni standarda EU-a u ključnim oblastima.

“To će omogućiti Srbiji da uskladi zakonodavstvo sa standardima EU-a, stvarajući tako novi podstrek za privredu Srbije i ekonomsku dobrobit građana, kao i dodatne mogućnosti za kompanije EU-a”, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Prvim sastankom Vijeća za provedbu SSP-a predsjedavali su premijer Dačić i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Na sastanku, koji je održan na marginama Ministarskog vijeća za vanjske poslove EU-a, učestvovali su i evropski komesar za proširenje Štefan Fule i ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za odnose sa EU-om Branko Ružić.

Izvor: Agencije