Makedonski novinar osuđen na zatvorsku kaznu

Makedonski novinar Tomislav Kežarovski, kojeg se teretilo za otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka u slučaju ubojstva starca u selu Oreše nedaleko Velesa prije osam godina, osuđen je na kaznu zatvora u trajanju četiri i pol godine.

Iako prvostupanjska, presuda Kežarovskom prva je zatvorska kazna jednom novinaru u Makedoniji.

Kežarovski se već pet mjeseci nalazi u pritvoru, a na teret mu se stavlja da je ugrozio život zaštićenom svjedoku, jer je u svom tekstu u jednom makedonskom tjedniku, prije pet godina, objavio njegovo ime.

Ispostavilo se da je kasnije sam zaštićeni svjedok pred sudom u Velesu rekao kako je izjavu o tome tko su počinitelji ubojstva dao pod pritiskom.

Na osnovu te tvrdnje svjedoka uslijedilo je oslobađanje osuđenih za ubojstvo starca iz sela Oreše, no kasnije je zbog takve presude policija podnijela kaznene prijave protiv sudaca, tužitelja i odvjetnika iz Velesa.

Mogućnost žalbe

U ponedjeljak je uslijedila i sudska presuda.

Utvrđeno je da su svi bili korumpirani i da su zloupotrijebili službeni položaj, a u toj skupini našao se i novinar Kežarovski.

Iznoseći obranu pred krivičnim sudom u Skoplju, Kežarovski nije htio reći tko mu je otkrio identitet svjedoka, nego mu je, kako su prenijele njegove kolege, namjera bila da “rasvijetli neke od brojnih tajnih mrlja koje postoje u makedonskom sudstvu i policiji”.

Tijekom suđenja Kežarovskom brojne su njegove kolege organizirale prosvjede potpore, upozoravajući na to da se na Krivičnom sudu odvija suđenje medijima i slobodno iznesenoj misli.

Obrana Kežarovskog ima mogućnost žalbe apelacijskom sudu.

Kolege u šoku

Kolege Kežarovskog kažu kako je zatvorska kazna skandal i presedan.

“U šoku je bila i publika u sali suda. Ovakvu rigoroznu presudu niko nije očekivao. Mislim da se radi o klasičnoj osveti zbog istraživačkog rada jednog novinara i da je naš kolega kolateralna šteta svih manjkakovsti u radu prvo tajnih službi, policije, a – sada se vidi – i sudstva u Makedoniji”, smatra novinar Siniša Stanković.

Predsjednica Novinarskog sindikata Tamara Čausidis upozorava kako je tekst Kežarovskog bio “u cilju obrane javnog interesa od zloupotrebe, korištenja i primoravanja ljudi da budu zaštićeni svjedoci od strane policije”.

Iz ovog sindikata kažu kako je presuda poruka zastrašivanja svakom novinaru u zemlji te da je sve manje prostora  za novinarski rad i obranu javnog interesa.

Odvjetnici sumnjaju da je Kežarovski osuđen zato što je u novinama Nova Makedonija, za koje je radio, objavio nekoliko istraživačkih tekstova o prometnoj nesreći novinara Nikola Mladenova, koji je bio poznat kao kritičar vlasti, a koji je smrtno stradao ovog proljeća.

Prekinut rad Sobranja

Presuda makedonskom novinaru izazvala je i reakcije parlamentarnih zastupnika, pa je opozicija u Sobranju, kako prenose makedonski mediji, tražila jednosatni prekid sjednice u znak prosvjeda protiv presude.

“Donesena je presuda po kojoj je Kažarovski osuđen bez dokaza”, ustvrdio je oporbeni zastupnik iz redova Nove socijaldemokratske partije Goran Misovski.

Predsjednik Sobranja Trajko Veljanoski odobrio je pauzu, ali i komentirao: “Očito se danas nekome ne da raditi.”

OSCE užasnut presudom

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović izrazila je duboku zabrinutost zbog presude Kežarovskom.

“Užasnuta sam presudom. Ova pretjerana kazna je zabrinjavajući razvoj događaja i šalje jasnu poruku cenzure drugim novinarima u državi”, smatra Mijatović.

“Presuda ima ozbiljne posljedice za slobodu izražavanja i medijske slobode. Krivično gonjenje reportera zbog novinarske djelatnosti je kršenje osnovnog ljudskog prava na slobodu izražavanja i obećanja države OSCE-u da će razviti i zaštititi slobodne medije”, dodala je.

Ponovno je pozvala makedonske vlasti da odmah oslobode Kežarovskog te ih podsjetila na službeni zahtjev da ga posjeti u pritvornoj jedinici u kojoj se nalazi.

“Nadam se da će moj zahtjev biti razmotren podhitno”, zaključila je Dunja Mijatović.

Makedonski novinar ostaje, prema odluci Suda, u pritvoru do pravomoćnosti presude.

Izvor: Al Jazeera i agencije