Jubilej SNS-a uz rekordnu podršku građana

Srpska napredna stranka (SNS) obeležava pet godina od osnivanja. Godišnjicu dočekuje u trenutku kada beleži rekordnu podršku građana i zauzima odlučujuću poziciju u Vladi Srbije. Nastala je odvajanjem od Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Demokrate su izgubile skoro svu vlast 2012. godine. Preuzele su je naprednjaci Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. Danas u Vladi sedi najviše ministara koje su predložili naprednjaci. U Skupštini Srbije imaju predsednika i poslaničku većinu. Vode grad Novi Sad, a odnedavno imaju većinu i u Skupštini Beograda, izveštava iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Okretanje ka Evopskoj uniji, borba protiv korupcije i hapšenje Miroslava Miškovića navode se kao glavni su razlozi zbog kojih naprednjacima raste rejting. Koliko će te teme biti aktuelne biračkom telu teško je prognizirati, kažu u Centru za slobodne izbore i demokratiju.

“Ukoliko u nekom doglednom periodu ne pokaže ozbiljne rezultate, ukoliko ne napravi transformaciju društva u ekonomskom smislu, moguće je očekivati i promene njihovog rejtinga, ali jednako je moguće očekivati, dakle, da ova sekundarna tema, dakle pitanje borbe protiv korupcije, ukazivanje na druge stranke kao generatore tih tema, da to jednako i dalje drži vrlo visoko u pozitivnoj poziciji u javnom mnjenju”, kazao je Đorđe Vuković iz CESID-a.

Politički iznuđen potez

Istraživanja CESID-a pokazuje da SNS danas podržava 42 odsto birača, a predsednika stranke Aleksandra Vučića 49 odsto. Jačina naprednjaka ogleda se i u slaboj kritici vlasti od opozicije, smatraju analitičari.

Demokratska stranka i Liberalno demokratska partija već mesec dana unazad razgovaraju o mogućoj saradnji, ali i eventulanom zajedničkom nastupu na izborima. Inicijativa o saradnji je politički iznuđen potez, kaže politički analitičar Dejan Vuk Stanković. Pojedinačno, te stranke ne mogu da se suprotstave naprednjacima i koaliciji na vlasti.

“Tako da se meni čini da je ovaj pokušaj ujedinjenja, ili ovaj rad na ujedinjenju ove dve stranke, pokušaj da se najpre izbegnu problemi sa opstankom na političkoj sceni. U drugom koraku čini mi se da je efekat ovog ujedinjenja i to da se izbegnu međusobne polemike i samim tim rasipanje glasova na nekim eventualnim izborima”, kaže Stanković.

Sledeći veći izbori u Srbiji biće organizovani za Skupštinu grada Beograda, a njihovo održavanje očekuje se na proleće. Analitičari predviđaju da je realno očekivati i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u isto vreme.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Naprednjaci i DSS smatraju da gradonačelnik Beograda neracionalno troši novac, dok Đilas poručuje da se DS ne plaši izbora.

Published On 23 Sep 2013

Iz SNS-a kažu da je raspuštanje 15 odbora u centralnoj Srbiji tek prvi korak i da slijede češljanje i analiza rada vojvođanskih odbora.

Published On 04 Jun 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO