Preminula Jovanka Broz

Udovica bivšeg predsjednika SFRJ Jovanka Broz preminula je u Beogradu u 89. godini, saopćeno je iz Urgentnog centra.

Kako je kazao Zlatibor Lončar, direktor Urgentnog centra, Titova udovica preminula je danas u 11.45 sati, uslijed zastoja u radu srčanog mišića. Ona je primljena u u bolnicu 23. augusta u teškom stanju.

Premijer Srbije Ivica Dačić izrazio je saučešće porodici Jovanke Broz, ističući da “njenom smrću odlazi i jedan od poslednjih najpouzdanijih svedoka istorije naše nekadašnje države, koja je progonom platila tu činjenicu”.

“Nažalost, istorijska nepravda prema njoj počela je da se ispravlja tek pred kraj njenog života. Vlada Republike Srbije smatra da Jovanka Broz treba da bude sahranjena pored svog supruga Josipa Broza Tita i u tom smislu će doneti odgovarajuće odluke”, navedeno je u telegramu.


Odlazak Jovanke Broz

Vlada Srbije će sutra održati sjednicu na kojoj će formirati organizacioni odbor za sahranu Jovanke Broz i na kojoj će odrediti mjesto i datum sahrane, rekao je ministar vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

„Najverovatnije ćemo doneti odluku da ona bude sahranjena u Kući cveća, u susednoj prostoriji, pored one, u kojoj je sahranjen njen suprug, nekadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito“, rekao je Ljajić Tanjugu.

Ljajić je dodao da su u toku razgovori sa članovima njene porodice, oko procedure i datuma sahrane.

Ranije su mediji u Srbiji pisali da je Jovanka Broz prije smrti tražila da bude pokopana pokraj svog pokojnog supruga u Kući cvijeća.

Život s Titom

Jovanka Broz je od Titove smrti 1980. živjela povučeno, u gotovo potpunoj izolaciji u beogradskom naselju Dedinje.

Prije četiri godine, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar socijalne skrbi Rasim Ljajić uručili su Jovanki Broz lične dokumente – pasoš i ličnu kartu, koje nije imala skoro tri decenije.


Antonela Riha o Jovanki Broz

Jovanka Broz, rođena Budisavljević, rođena je 1924. godine u ličkom selu Pećani, a već sa 17 godina je stupila u Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ).

Tokom Drugog svjetskog rata bila je ranjena u nogu i razboljela se od tifusa. U 21. godini je dobila dva Ordena za hrabrost, a i nosilac je Partizanske spomenice 1941. Gotovo čitava njena porodica stradala je tokom Drugog svjetskog rata.

Josipa Broza Tita upoznala je prilikom njemačkog desanta na Drvar 1944. godine, a za njega se udala osam godina kasnije, skriveno od javnosti. Kumovi su bili Aleksandar Ranković i Ivan Gošnjak. Ona je imala 28, a on 60 godina.

S Titom je bila u braku od 1952. do njegove smrti 1980. godine, imala je čin potpukovnice JNA, nositeljica je Partizanske spomenice, a posljednjih je decenija praktično živjela u kućnom pritvoru nakon što joj je imovina nacionalizirana, a ona ostala bez svih dokumenata.

Biografiju Jovanke Broz pročitajte ovdje.

Izvor: Agencije