Mjere za rasterećenje budžeta Srbije

Srbija će do kraja godine morati provesti set mjera kako bi izbjegla ozbiljne probleme. Šta tačno namjerava učiniti, Vlada će objaviti do kraja sedmice. Ministarstvo privrede predlaže prestanak finansiranja državnih poduzeća koja su u restrukturiranju.

Poslije jednomjesečnog skeniranja stanja u privredi, novi ministar Saša Radulović predlaže četiri mjere kako da rastereti budžet Srbije. Kaže da bi se najviše moglo uštedjeti prestankom subvencija državnim poduzećima.

„Srbija je preuzela obavezu pre u Svetskoj banci. To je dogovor sa Svetskom bankom da ćemo do sredine 2014. godine rešiti pitanje statusa svih ovih 179 preduzeća koja su u restrukturiranju. Svetska banka je utvrdila da, na godišnjem nivou, to budžet Republike Srbije košta oko 750 miliona dolara“, kaže Radulović.


Goran Nikolić o predloženim mjerama u Srbiji

Ministarstvo predlaže izmjenu Zakona o radu, odnosno manje namete poduzetnicima za plaćanje poreza i doprinosa na radnike. Solidarni porez za sada nije opcija, ali vicepremijer Srbije Aleksandar Vučić poručuje da se deficit mora smanjiti za dva posto.

„Ne možemo da trošimo više od onog što smo zaradili i neprirodno je da javni sektor, koji je izdržavan, ima plate 30 odsto veće nego privatni. To nije realno, ni moguće“, istakao je.

Pravilno usmjerene pozajmice

Javni dug Srbije na kraju avgusta iznosio je nešto više od 19 milijardi eura, što je oko 60 posto BDP-a države. Stručnjaci kažu da su pravilno usmjerene pozajmice jedini spas za državu.

„Srbija očekuje i kredit od Ujedinjenih Arapskih Emirata. Prvi transfer koji stiže iz Abu Dabija iznosiće oko 100 miliona dolara, a biće iskorišćen za infrastrukturu i poljoprivredu“, javlja iz Beograda novinar Al Jazeere Đorđe Kostić.

Srbija pregovara i sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), ali premijer Ivica Dačić kaže da se još ne razgovara o novoj pozajmici.

U Vladi je do sada dogovoreno sedam od devet mjera za smanjenje fiskalnog deficita. Prvi savjet stiže i od bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda, Dominiquea Strauss-Kahna, koji kaže da se Srbija prvo mora obračunati sa sivom ekonomijom.

Kako on navodi, tu će država najlakše doći do prvih prihoda.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO