Makedonija bez popisa i naredne godine

Posljednji popis stanovništva u Makedoniji održan je 2002. godine (Al Jazeera)

Makedonija i Somalija će, nakon završetka prebrojavanja stanovništva u Bosni i Hercegovini, biti jedine u svijetu bez popisa, a u makedonskom budžetu za narednu godinu nisu predviđena sredstva za takvu aktivnost.

“Popis stanovništva u narednoj godini nije predviđen, zbog čega i nema novca u budžetu za 2014. godinu”, izjavio je makedonski ministar finansija Zoran Stavrevski, prenosi Srna.

Opozicione stranke kritizirale su što nije organiziran popis, jer smatraju da vlast time želi prikriti realnost da je veliki broj stanovnika, uglavnom mlađih ljudi, napustio zemlju, kao i da je birački spisak sa blizu 1,8 miliona upisanih fiktivan.

Odgađanje izbora

U Makedoniji je redovni popis trebao biti održan u aprilu 2011. godine, ali je, zbog parlamentarnih izbora i podjela u Državnoj popisnoj komisiji u vezi s brojem popisivača po etničkoj osnovi, bio odgođen za oktobar te godine.

Popis stanovništva u oktobru 2011. godine doživio je potpuni fijasko nekoliko dana prije završetka, a zbog, kako je tada objašnjeno, nepremostivih razlika u tumačenju metodologije popisivanja.

Državna popisna komisija tada je podnijela ostavku, a veći dio političkih stranka podržao je prekid popisa.

U javnosti se pojavio podatak da je organizacija popisa koštala 14 miliona eura.

Posljednji popis stanovništva u Makedoniji održan je 2002. godine.

Prema tom popisu, u toj zemlji je registrirano 2.022.547 stanovnika.

Izvor: Agencije