Dačić prijeti prekidom dijaloga s Prištinom

Na izborima se takmiče 103 politička subjekta, među kojima je 30 iz srpske zajednice (EPA)

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić upozorio je Brisel da će prekinuti učešće u pregovorima o normalizaciji odnosa s Kosovom ukoliko Priština ne bude dozvoljavala srpskim zvaničnicima da posjećuju Kosovo do kraja kampanje za lokalne izbore.

„Upozorio sam Brisel i ambasadore Kvinte da je odluka vlasti u Prištini skandalozna i da predstavlja udarac mirovnom procesu”, rekao je Dačić za Politiku.

Zamjenik kosovskog premijera Hajredin Kuchi izjavio je za Tanjug da od sutra, kada počinje kampanja za lokalne izbore na Kosovu, nijednom zvaničniku Srbije neće biti dozvoljen dolazak na Kosovo, do 1. novembra kada se kampanja završava.

Odluka Prištine Konačna

„Ako ja kao potpisnik Briselskog sporazuma i predstavnici Vlade koji su ga podržali i radili na njegovoj implementaciji, ne možemo na Kosovo da odemo i pozovemo Srbe da izađu na lokalne izbore, onda se postavlja pitanje svrsishodnosti mog daljeg učešća u dijalogu”, rekao je Dačić, koji je u petak planirao da posjeti opštinu Štrpce, ali su ga prištinske vlasti obavijestile da ta posjeta nije odobrena.

Dačić je ocijenio da je ovim potezom Prištine doveden u pitanje kredibilitet Brisela pod čijim okriljem se dijalog odvija.

On je najavio da će srpske vlasti sutra razgovarati o daljim koracima i zatražiti stav Evropske unije po ovom pitanju.

Kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj izjavio je danas da je odluka Vlade Kosova definitivna i da se nikako ne može promijeniti.

“Nemamo više šta da dodajemo onome što je rekao zamjenik premijera Hajredin Kuchi. Nijedan zvaničnik Srbije ne može doći na Kosovo dok se ne završi izborna kampanja”, rekao je Hoxhaj Tanjugu.

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da zabrana dolaska zvaničnika Srbije na Kosovo dok traje kampanja za lokalne izbore predstavlja jedan u nizu postupaka Prištine kojima se otežava realizacija Briselskog sporazuma i pokušaj da se utiče na konačan rezultat izbora.

Drecun je rekao da i Brisel i Washington, a “na rečima i zvaničnici iz Prištine”, očekuju da Beograd učini sve da animira Srbe na Kosovu da što masovnije izađu na izbore, ali da se postavlja pitanje kako to može da se uradi ako postoji zabrana da bilo koji srpski zvaničnik ode na Kosovo.

“Jedno sa drugim je nespojivo. Zvaničnici iz Beograda ne mogu da urade ono što se od njih očekuje, da animiraju Srbe da izađu na izbore ako se uvodi ta zabrana”, rekao je Drecun.

Thaci pozvao Srbe da izađu na izbore

Ranije u srijedu, premijer Kosova Hashim Thaci čestitao je građanima i političkim subjektima početak kampanje za lokalne izbore, dok je kosovske Srbe još jednom pozvao da na izbore masovno izađu, javlja Anadolija.

On je na sjednici Vlade Kosova, održanoj u srijedu ujutro u Prištini, istakao da će izbori biti fer i demokratski, te da su od velike važnosti, jer se prvi put organiziraju i na sjeveru Kosova.

“Ovo će biti prvi put da se izbori organiziraju na cijeloj teritoriji zemlje i to je realnost stvorena nakon Sporazuma postignutog u Briselu u aprilu ove godine. Zato se danas još jednom zahvaljujem međunarodnoj zajednici na olakšavanju organizacije ovih izbora i na sjeveru, dok Srbe pozivam da u što većem broju uzmu učešća na ovim izborima, kako bi imali svoje lidere i na sjeveru nakon 3. novembra”, kazao je Thaci.

Kosovski premijer je izrazio podršku Centralnoj izbornoj komisiji i pozvao na mirnu i kulturnu kampanju.

“Vjerujem da će kampanja biti dobronamjerna, civilizirana, emancipirana i politički konkurentna”, kazao je kosovski premijer.

On je izrazio nadu da kampanja neće utjecati na funkcioniranje državnih institucija, već da će nastaviti s predviđenim rasporedom rada.

Predizborna kampanja počet će 3. oktobra i trajat će do 1. novembra 2013. godine.

Na izborima se takmiče 103 politička subjekta, među kojima je 30 iz srpske zajednice.

Izvor: Agencije