BiH: Popisivači materijale nose kućama

Drugi dan popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini u sjeni je informacije da popisivači sav popisni materijal nose kućama. U Agenciji za statistiku BiH to ne smatraju problemom, jer su, kažu, svi sudionici potpisali izjave kojima garantiraju zaštitu svih podataka.

Grupa popisivača sprema se za odlazak na teren. Potrebne materijale su dobili. Upute, isto tako, a kada na kraju dana završe popisivanje, sav popisni materijal nose kućama. U Agenciji za statistiku tvrde kako nije u pitanju neorganiziranost nadležnih institucija, već standardna metodologija rada.

„Materijal je kod popisivača sve dok ne završi svoj popisni krug. Kada završe popisni krug, onda se detaljno pregleda sva dokumentacija i ostavlja u općinskoj popisnoj komisiji“, navodi Mirsada Adembegović iz Agencije.

Strogo čuvani arhiv

Statističar i demograf Hasan Zolić, koji je kao direktor nekadašnjeg Zavoda za statistiku Republike BiH učestvovao u organizaciji popisa 1991. godine, kaže da to nije praksa i da materijal treba čuvati na sigurnom mjestu.

„Popisivač, po pravilu, taj materijal odmah treba da preda popisnoj komisiji koja ima svoje prostoriji i ona taj materijal treba da sačuva“, navodi Zolić i dodaje kako samo u vanrednim situacijama popisivač može zadržati ispunjene obrasce. No, to ne smije biti pravilo. Nije bilo, kaže, ni tokom posljednjeg popisa 1991. godine.

„Oni su taj materijal odmah morali da predaju popisnoj komisiji, putem instruktora.“

Iz općinskih popisnih komisija materijali se, po pravilu, transportiraju u centralno skladište, javlja iz Sarajeva reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Nakon obrade, oni završavaju u strogo čuvanom arhivu. Lokacija na kojoj će biti smješteno centralno skladište još je nepoznata, no u Agenciji tvrde da će na vrijeme biti spremna.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO