Mesić: Izetbegović je bio zaljubljenik u BiH

Mesić smatra kako je ideja ujedinjene Evrope na tragu onoga što je zagovarao Izetbegović (Anadolija)

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić u subotu je u Sarajevu učestvovao u obilježavanju desete godišnjice smrti prvog predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića i tom prilikom je kazao kako je “pokojni bošnjački politički vođa bio taj koji se zalagao za politički dogovor kako bi se rješila kriza u bivšoj Jugoslaviji a svoje najveće protivnike imao je u onima koji su željeli širiti svoje granice”.

Ističući prijateljstvo s Izetbegovićem, bivši hrvatski predsjednik je ocijenio kako je rat u nekadašnjoj Jugoslaviji bilo nemoguće izbjeći zbog nakane Slobodana Miloševića da stvori veliku Srbiju.

“U tome je imao potporu i nekih snaga u Hrvatskoj kojima nije bilo mrsko malo proširiti hrvatske granice”, kazao je Mesić koji je zajedno s francuskim filozofom Bernardom Henri-Levyijem bio govornik na Akademiji koju su organizirali Stranka demokratske akcije (SDA) i Muzej “Alija Izetbegović”.

‘Žrtva neosnovanih optužbi’

“Izetbegović je pozvao mladiće iz BiH da ne sudjeluju u mobilizaciji jer je buktio rat u Hrvatskoj”, kazao je Mesić dodajući kako se taj njegov poziv u Hrvatskoj nerijetko zlonamjerno interpretirao, a Izetbegović bio žrtva neosnovanih optužbi.

“Spadam u one ljude koji su imali tu privilegiju da im je Alija Izetbegović bio prijatelj. Smatrao sam ga prijateljem, a i on je mene smatrao prijateljem. Mislim da spada u one ljude koji su se borili za BiH. Ona sada nije onakva kakvu ju je zamišljao Alija Izetbegović”, pojasnio je Mesić i dodao kako je ideja ujedinjene Evrope na tragu onoga što je zagovarao Izetbegović.

“Nažalost, ima još onih koji misle da je moguće širiti granice, no ja tvrdim da je arhitektura naših prostora definirana. Promjena granica nema, BiH ostaje, i to je ono u što je Alija Izetbegović vjerovao. On je bio zaljubljenik u BiH”, poručio je Mesić.

Alija Izetbegović je na prvim demokratskim izborima 1990. izabran za člana Predsjedništva tadašnje SR BiH. Na čelu Predsjedništva BiH, koja je u međuvremenu postala nezavisna država, ostao je sve vrijeme rata da bi 1996. godine na prvim poratnim izborima ponovo bio izabran za člana kolektivnog šefa države.

Na toj je dužnosti ostao sve do oktobra 2000. godine kada se povukao u dobi od 78 godina.

Umro je u Sarajevu od posljedica srčane slabosti 19. oktobra 2003. godine.

Izvor: Agencije