Šef Komore o uhićenju: ʽMuž zadnji doznaʼ

Muž uvijek sve posljednji dozna – tako je predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK), Nadan Vidošević, komentirao uhićenje šefice njegovog kabineta, koja je osumnjičena da je iz Komore tijekom šest godina ‘izvukla’ više od 4 milijuna i 200 tisuća eura. Trećeosumnjičeni će braniti sa slobode, nakon što je  istražiteljima dao iskaz.

Čak 32 milijuna 73 tisuće šesto pet kuna, odnosno 4 milijuna i 220 tisuća eura – toliko je novca iz Hrvatske gospodarske komore, sumnja zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, izvukla druga osoba Komore, Zdenka Peternel, pročelnica ureda predsjednika.

Predsjednik HGK, Nadan Vidošević, kaže kako nije primjetio ništa sumnjivo u radu najbliže suradnice.

‘Nitko nije kriv dok mu se ne dokaže’

“Sve je moguće, između ostalog kažu da muž zadnji dozna. Prema tome sve je moguće, ali moramo i nešto drugo računati prema onom temeljnom načelu da dok se nekome pravomoćno ne dokaže krivnja ne možete ga smatrati krivim”, rekao je Vidošević.

Peternel je, prema navodima Državnog odvjetništva, 2005. godine osmislila plan za izvlačenje novca iz Komore. A od 2006. do 2011. godine ga je, kao voditeljica koordinacije velikih projekata, i provodila, uz pomoć još dvojice osumnjičenih.

Jedan od njih, uz pomoć trećih osoba, osnovao je četiri tvrtke koje su Komori ispostavljale fiktivne račune za nepostojeće usluge. Peternel je u ime predsjednika Komore potpisivala i odobravala plaćanja, a novac je sjedao na austrijske račune jedne češke tvrtke.

Posrednicima je ostajalo deset posto, a gotovo tri milijuna i 800 tisuća eura, tvrdi Odvjetništvo, zadržala je prvoosumnjičena Zdenka Peternel.

Tereti je se za zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave. Zasad se brani šutnjom.

“Tokom istrage ćemo svakako ustrajati u tome da dokažemo da to nisu bili fiktivni poslovi i da je tim fakturama prethodila stvarna usluga i stvarni promet robe”, izjavio je Davorin Budimir, odvjetnik Zdenke Peternel.

Među svjedocima i Vidošević

Istraga koja već traje mjesecima, ide dalje. “Tijekom istrage treba ispitati oko desetak svjedoka, s time da se u konkretnom slučaju radi prvenstveno o svjedocima koji su zaposlenici Hrvatske gospodarske komore”, kaže Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu.

Među njima  i predsjednika Komore, Nadana Vidoševića. Cijeli slučaj ozbiljno je narušio povjerenje u tu, za hrvatske tvrtke, nezaobilaznu instituciju.

“Bez obzira na to čime se bavile, sve tvrtke u Hrvatskoj moraju plaćati članarinu Hrvatskoj gospodarskoj komori. Uplata po uplata, i u Komoru se na godinu slije blizu 200 milijuna kuna, odnosno više od 26 milijuna eura. Mnoge tvrtke kažu, zauzvrat su dobile malo ili ništa”, javlja reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

Šest i pol eura male, a 615 eura velike tvrtke – toliko mjesečno uplaćuju u HGK. Osim toga, još i doprinose od 0,005 posto svojeg godišnjeg prihoda. A velik dio tog kolača odlazi na plaće više od 600 zaposlenih u Komori.

Neslaganje SDP-a i HNS-a

Vladajuća Socijaldemokratska partija (SDP) članstva, pa i članarine, i u HBK i u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK), želi učiniti dobrovoljnima, no druga vladajuća stranka, Hrvatska narodna stranka (HNS), tome se protivi. Zato je i jučer sa sjednice Vlade povučen Zakon o obrtu. 

“Vlada je već za trećinu smanjila obvezu prema HGK i cilj nam je do kraja mandata smanjiti barem još za toliko, ali na način da funkciju koju obavlja HGK ne ubijemo u cijelosti”, objasnio je hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Ministar poduzetništva i obrta, Gordan Maras, bio je oštriji. “Očekivao sam da će Vidošević kazati da to nije istina, ali nakon što je rekao da ništa nije znao o kriminalu, to sugerira da je tu nečega bilo. To je prestrašno, ukradeni su novci poduzetnika u vrijeme krize. To je sramota za HGK”, rekao je Maras.

I dok tvrtke i dalje moraju uplaćivati novac, istraga je daleko od kraja.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO