Roditelji iz Konjević Polja još ispred OHR-a

Roditelji iz Konjević Polja su još ispred zgrade OHR-a u Sarajevu jer žele znati da li njihova djeca u školi imaju pravo slušati nacionalnu grupu predmeta na bosanskom jeziku. Već devet dana su u šatorima i poručuju da ne odustaju.

Oni su se zbog, kako kažu, kršenja ljudskih prava svoje djece bošnjačke nacionalnosti, obratili ministru bh. entiteta Republika Srpska, predstavnicima OSCE-a, OHR-a, no za sada bezuspješno.

Vehid Dedić iz Konjević Polja prespavao je osmu noć u šatoru. U društvu je drugih roditelja čiji su zahtjevi isti. Vrijeme im brže prolazi uz karte ili novine, dok je u hladnim noćima vreća za spavanje spas.

“Noći su pohladne, posebno kad je kiša. S time da večeras imamo dvije grijalice koje su nam donirali građani da bi mogli malo zagrijavati ovaj prostor“, kaže Dedić.

Alternativni način

U četvrtak navečer je temperatura u Sarajevu u 21 sat bila svega šest stepeni. Ovi ljudi ne bore se samo za bosanski jezik kao i za geografiju, historiju, vjeronauku i prirodu i društvo na istom jeziku, već i za bolje uslove u samoj školi u Konjević Polju.

“Bilo je totalno zapušteno stanje, počev od vode koje nikako nije bilo. Djelomično, voda je rješena. Puno je bilo problema, mi smo sveli na minimum minimuma, nemamo kuda dalje“, navodi Abdurahman Orlović, jedan od roditelja.

Djeca im se obično pridruže ujutro.

“Pa najviše sam s drugovima, ovdje se najviše igramo fudbala“, rekao je Velid Jusupović, jedan od osnovnoškolaca iz Konjević Polja.

U petak je 35. dan kako učenici iz ovog mjesta ne pohađaju nastavu. Zato se pronalaze alternativni načini da se barem donekle nadoknadi izgubljeno.

“Dolaze ovdje i profesori, koliko je to moguće izdvojiti vremena i rade s djecom. Ali, obično oni odu svaki drugi dan, treći dan u Grbavicu 1, u školu” kazao je Smajo Sušić, član Savjeta roditelja.

Čeka se Inzko

Roditelji su već podnijeli tužbu protiv direktora škole i ministra obrazovanja Republike Srpske Gorana Mutabdžije. Iz OHR-a, pred kojim protestiraju, tvrdi da samo nadležni sudovi u BiH mogu ustanoviti imaju li djeca pravo na grupu nacionalnih predmeta ili ne.

Ured predsjednika Predsjedništva BIH Željka Komšića obećao je da će slučaj osnovnoškolaca iz Konjević-Polja doći do Ustavnog suda.

“Roditelji iz Konjević Polja nestrpljivo očekuju ponedjeljak, 21. listopada. Tada bi se, naime, u Sarajevo trebao vratiti visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko. S tim datumom, roditelji se nadaju da će problem nastavnog programa njihove djece, biti riješen“, javio je iz Sarajeva novinar Al Jazeere Marin Veršić.

Izvor: Al Jazeera