Kosovo: Dačiću dozvoljena posjeta Gračanici

Premijer Kosova saopćio je da će premijer Srbije sutra posjetiti manastir Gračanica (AFP)
Premijer Kosova saopćio je da će premijer Srbije sutra posjetiti manastir Gračanica (AFP)

Premijer Kosova Hashim Thaci saopćio je danas da će premijer Srbije Ivica Dačić sutra posjetiti manastir Gračanica na Kosovu, javlja Anadolija.

“Zahtjev premijera Srbije da posjeti manastir Gračanicu je striktno zahtjev religioznog karaktera i ja smatram kako nema nikakvog razloga da se ne dozvoli jedna takva posjeta”, kazao je Thaci.

On je istakao da je Kosovo nezavisna država, koja ”dijeli zapadne civilizacijske vrednosti i da poštuje vjerske i humane vrijednosti drugih naroda, u ovom slučaju srpskih građana koji su dio kulturnih i religioznih vrednosti Kosova”.

‘Odluka u interesu države’

Svjestan da dozvola Dačiću da posjeti Kosovo u predizborno vrijeme na Kosovu može biti iskorištena u kampanji protiv njega i Vlade, Thaci je naglasio da je on ”iznad toga”, te da je navedena odluka donesena iz interesa države, prenosi Anadolija.

Jučer je na Kosovo, u opštinu Zvečan, doputovao i Aleksandar Vulin, ministar Srbije zadužen za Kosovo, iako mu je, prema navodima prištinskih medija, kosovska Vlada zabranila dolazak za vrijeme predizborne kampanje.

Savjetnik premijera Kosova Bekim Collaku jučer je izjavio kako je Vulinu zabranjeno da uđe na Kosovo, dok je Vulin kazao da od Euleksa nije dobio nikakvu zabranu ulaska.

Kosovski premijer je u utorak izjavio da će njegova Vlada ozbiljno razmatrati zahtjeve iz Beograda ako neki zvaničnik bude želio posjetiti Kosovo, ali da neće dozvoliti posjete koje imaju izborni karakter.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO