Članstvo u NATO-u prioritet Crne Gore

Crna Gora će krajem mjeseca zvanično započeti četvrti ciklus u okviru Akcionog plana za članstvo, saopćio Savjet (www.gov.me)
Crna Gora će krajem mjeseca zvanično započeti četvrti ciklus u okviru Akcionog plana za članstvo, saopćio Savjet (www.gov.me)

Savjet za članstvo Crne Gore u NATO, kojem je predsjedavao premijer Milo Ðukanović, saopćio je da će ta država nastaviti sa temeljnim reformama, kako bi spremno dočekala samit na kojem Alijansa bude primala nove članice.

Savjet je, kako je saopćeno, ukazao da je članstvo u NATO jedan od glavnih prioriteta Crne Gore.

“Sprovođenje temeljnih reformi na putu punopravnog članstva u NATO i u narednom periodu ostaće prioritet Crne Gore, kako bi spremno dočekali sljedeći samit Alijanse koji na dnevnom redu bude imao proširenje”, zaključeno je na sjednici Savjeta.

Podrška javnog mišljenja

Savjet je razmotrio aktivnosti i obaveze Crne Gore koje proističu iz Četvrtog godišnjeg nacionalnog programa (Annual National Program – ANP), koji je ranije usvojila crnogorska Vlada.

“Nakon predstavljanja dokumenta na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta NATO i Crne Gore 28. oktobra u Briselu, Crna Gora će i zvanično započeti četvrti ciklus u okviru Akcionog plana za članstvo”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da se Savjet bavio i pitanjem jačanja podrške crnogorskog javnog mišljenja za članstvo u NATO, navodi agencija Tanjug.

“Pri tom je naglašena potreba šireg javnog dijaloga o članstvu Crne Gore u NATO koji, uz uključenje svih segmenata društva, ima za cilj povećanje nivoa informisanosti građana o ovom važnom pitanju od nacionalnog interesa”, saopćeno je nakon sjednice Savjeta.

‘Važan partner’

Generalni sekretar NATO Anders Fogh Rasmussen kazao je u srijedu u Briselu, nakon razgovora s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, da Sjevernoatlantska alijansa vidi Crnu Goru u budućnosti u tom savezu.

“Vidimo budućnost Crne Gore u euroatlantskoj porodici i odlučni smo da joj pomognemo na tom putu”, rekao je Rasmussen.

On je dodao da je Crna Gora važan partner za Alijansu i snažan kandidat za članstvo u NATO.

Izvor: Agencije


Povezane

Na zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Dubrovniku, Vesna Pusić rekla da se regija ne smije dijeliti na zemlje članice EU-a i NATO-a i one koje to još nisu.

12 Oct 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO