Uhićena suradnica šefa Gospodarske komore

Iz HGK su potvrdili kako surađuju u istrazi (Anto Magzan / PIXSELL)
Iz HGK su potvrdili kako surađuju u istrazi (Anto Magzan / PIXSELL)

Zbog sumnje u izvlačenje 4,2 milijuna eura iz Hrvatske gospodarske komore uhićena je i zadržana u jednomjesečnom pritvoru predstojnica Ureda predsjednika HGK Zdenka Peternel.

Nju i još dvojicu pomagača sumnjiči se da su u razdoblju od 2006. do 2011. izvlačili novac ispisujući fakture za nepostojeće marketinške usluge.

Od ukupno otuđenog iznosa, za sebe je navodno zadržala gotovo 3,7 milijuna eura.

HGK surađuje

Iz HGK su i službeno potvrdili informaciju o uhićenju te kažu kako surađuju u istrazi.

“Možemo potvrditi da je protiv gđe Peternel pokrenut istražni postupak. HGK u potpunosti surađuje s nadležnim tijelima. Za vrijeme trajanja istrage nismo u mogućnosti komentirati navedeni slučaj. HGK će postupiti u skladu s odredbama Zakona o radu”, stoji u kratkom priopćenju.

Osim dugogodišnje dužnosnice HGK, na prijedlog Tužiteljstva istražni zatvor određen je i Davoru Komeričkom, dok se trećeoptuženi Igor Premilovac brani sa slobode.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zdenki Peternel i Komeričkom istražni je zatvor odredio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i uništenja dokaza te ponavljanja nedjela, javlja Hina.

Tužitelji: Plan smišljen 2005.

Ne navodeći imena osumnjičenika, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo objavilo je na službenim internetskim stranicama da se Peternel tereti za zlouporabu položaja i ovlasti i krivotvorenje službene isprave, a Komerički i Premilovac za poticanje na te zlouporabe.

Peternel je kao predstojnica Ureda predsjednika i voditeljica koordinacije velikih projekata u HGK navodno još sredinom 2005. osmislila način isplaćivanja novca sklapanjem fiktivnih ugovora za usluge koje nikada nisu obavljene.

Kako bi realizirali svoj cilj Peternel je, po sumnjama Odvjetništva, od Komeričkog zatražila da joj pronađe tvrtke koje bi izdavale fiktivne račune, a on je, kako bi se i osobno okoristio, navodno angažirao Premilovca koji je zbog toga od prijatelja i poznanika tražio da osnuju tvrtke kojima će on voditi poslovanje.

Na njegovo traženje osnovane su četiri takve tvrtke za koje je sastavljao fiktivne ugovore s HGK, a sve u dogovoru s ostalih dvoje osumnjičenika, navode tužitelji.

‘Potpisivala u ime Vidoševića’

U ime predsjednika HGK-a Nadana Vidoševića ugovore je potpisivala predstojnica njegova ureda, koja je odobravala i plaćanja nakon što su Komori ispostavljane fakture za nepostojeće usluge, sumnjaju tužitelji.

Tužiteljstvo sumnja da je od početka 2006. do veljače 2011. s računa HGK-a na taj način isplaćeno najmanje 4,2 milijuna eura.

Premilovac je ilegalnu zaradu navodno doznačavao na austrijske žiro račune jedne češke tvrtke, podizao ih u gotovini i donosio u Hrvatsku. Od novca koji bi donio u Hrvatsku uzimao bi deset posto i davao ga Komeričkom, a on potom Zdenki Peternel, koja je po sumnjama Tužiteljstva na taj način zaradila gotovo 3,7 milijuna eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO