Preminula Belmina Ibrišević u Njemačkoj

Preminula je djevojčica Belmina Ibrišević čija je sudbina prije nekoliko mjeseci digla na noge cijelu Bosnu i Hercegovinu i pokrenula masovne proteste. Njena majka objavila je da je isključena sa aparata na intenzivnoj njezi klinike u njemačkom Tibingenu.

Od februara ove godine se u bh. javnosti govorilo se o tome da novorođenčad u BiH ne mogu dobiti matični broj jer je Zakon koji ga regulira proglašen neustavnim.

U junu je odjeknula  vijest o prvoj žrtvi takve odluke – tromjesečnoj Belmini, čije je hitno liječenje u inostranstvu moralo sačekati, jer bez matičnog broja djevojčica nije mogla dobiti pasoš.

Građanima je tada prekipjelo, pa se nekoliko stotina, a kasnije i nekoliko hiljada njih okupilo pred državnim Parlamentom tražeći hitno donošenje zakona.

Izvršna vlast odgovorila je tek donošenjem privremene Odluke o izdavanju matičnih brojeva.

„Ovakva Odluka može biti pretočena u zakon, to više nije na Savjetu ministara nego Parlamentarnoj skupštini“, kazao je Sredoje Nović, ministar civilnih poslova.

Blokada Parlamenta

No, to nije bilo dovoljno. Držeći fotografije male Belmine, demonstranti su zahtijevali da se usvoji zakon.

„Ostajemo ovdje kako bi ih spriječili da izađu odavde“, poručio je Šemsudin Maljević, jedan od učesnika demonstracija.

Obećanje su i ispunili. Majke s djecom, trudnice, studenti, penzioneri i brojni drugi građani izašli su na ulice Sarajeva.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine zasjedao je 6. juna, a sjednica je prekinuta bez dogovora.

Građani su blokirali sve ulaze u zgradu do kasno u noć.

Dječja cucla postala je zaštitni znak ‘bebolucije’ – sinonima za skupove koji su uslijedili u narednim danima, a koje su podržali i brojni drugi gradovi širom regije.

“Samo jedan klik je bio i krenulo je regionalno. Ovo je jako značajno da se priključi i Beograd i mi želimo ovom prilikom da kažemo Sarajevu da smo mi uz njih“, rekla je Sandra Massi tada.

Jednomjesečna pauza

Belmina je u međuvremenu dobila matični broj i s roditeljima otputovala na liječenje u Njemačku.

Blokadu institucija pojedini parlamentarci nazvali su „talačkom krizom“ koja je bila politički motivirana. Uslijedio je mjesec dana pauze u radu Parlamenta.

„Sve dok se ne steknu uslovi za bezbjedan rad, nećemo dole raditi“, izjavila je Aleksandra Pandurević, zastupnica u Parlamentu BiH iz reda Srpske demokratske stranke.

U julu je Vijeće ministara jednoglasno usvojilo izmjene i dopune Zakona o jedinstvenom matičnom broju i uputilo ga u parlamentarnu proceduru., ali ga Dom naroda nije podržao.

Sve se vratilo na početak, tj. na Ustavni sud, koji se o ovom još nije izjasnio.

Privremena odluka o izdavanju matičnih brojeva za novorođenčad na snazi je do 5. decembra.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada