Sud odbio zahtjeve Miškovićeve odbrane

Mišković: Pripremno ročište će shodno zakonu biti održano bez prisustva javnosti (EPA)

Vijeće Specijalnog suda u Beogradu odbacilo je zahtjeve odbrane vlasnika “Delte” Miroslava Miškovića i još desetorice optuženih za malverzacije sa putarskim preduzećima da se pripremno ročište odgodi, pa je ono danas nastavljeno.

Odbrana okrivljenih ranije danas je podnijela zahtev sudu da se pripremno ročište odgodi i zbog, kako su rekli novinarima u pauzi pripremnog ročišta, nepostojanja uslova za fer i pravično suđenje.

Branilac Mila Ðuraškovića advokat Zoran Ateljević je rekao da u ovom trenutku ne postoje objektivne okolnosti za fer i pravično suđenje, i naveo da se u Specijalnom sudu već vodi krivični postupak protiv vlasnika “Nibens grupe” (Ðuraškovića) i nekolicine optuženih.

Kako je predsjednik sudskog vijeća objasnio, u ovom trenutku ne postoje razlozi koji bi dalju aktivnost suda doveli pod sumnju da će postupati nepristrasno u ovom krivičnom postupku i da će se ispoštovati sva načela koja predviđa Zakon o krivičnom postupku, odnodno da suđenje bude pravično i fer, javlja Tanjug. 

Također, kako je sud naveo, ne postoje ni razlozi cjelishodnosti da se u ovom trenutku ovaj postupak spoji sa drugim u kojem je optužen Ðurašković “jer je drugi postupak duboko u fazi dokaznog postupka, i u ovom trenutku spajanje bi bilo štetno i ne bi bilo ekonomično za taj drugi postupak”.

Sud je donio odluku da se na nejavnoj sjednici nastavi pripremno ročište.

Početak pripremnog ročišta već je odložen 14. augusta, jer branioci pojedinih optužnih nisu bili uredno pozvani.

Na pripremnom ročištu, koje će, shodno zakonu, biti održano bez prisustva javnosti, sud utvrđuje koje su činjenice sporne i koje će se utvrđivati u toku dokaznog postupka.

Nakon pripremnog ročišta sud će zakazati početak glavnog pretresa, odnosno suđenje.

Vlasnik Delta Holdinga Miroslav Mišković pušten je 23. jula iz pritvora koji mu je zamijenjen jemstvom od 12 milona eura u dinarskoj protivvrijednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode.

Oduzeti pasoši

Miškoviću je, međutim, privremeno oduzet pasoš i određena mjera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd – PS Savski venac svakog prvog radnog dana u mjesecu.

Ista ova mjera predviđena i za njegovog sina Marka, kome je 7. oktobra ukinut kućni pritvor za jemstvo hipotekom na lokal vrijednosti 3,3 miliona eura.

U kućnom pritvoru je još Ðurašković, dok se ostali optuženi brane sa slobode.

Poslije šest mjeseci istrage Tužilaštvo je u maju podiglo optužnicu protiv njih trojice i još osmero osumnjičenih za nezakonito izvlačenje i prisvajanje finansijskih sredstava i imovine iz više preduzeća za puteve, u periodu od 2005. do 2010. godine.

Tužilaštvo sumnja da su na taj način oštetili putarska preduzeća za blizu 150 miliona eura, a budžet Srbije za 4,2 miliona eura.

Izvor: Agencije


Povezane

Miroslav i Marko traže da se sud očita o tome da li im je povrijeđeno pravo na ograničeno trajanje pritvora.

Published On 28 Jul 2013

Mišković je bio u pritvoru od 12. decembra prošle godine, a pušten je uz kauciju od 12 miliona eura.

Published On 24 Jul 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO