Srbija se nada pozitivnoj ocjeni iz Brisela

Srbija očekuje da će u srijedu dobiti pozitivan izvještaj Evropske komisije zbog napretka koji je ostvarila u gotovo svim oblastima, navode u srpskoj Vladi, no svjesni su kako je u fazi “screeninga”, odnosno analize stanja u zemlji, Srbija već opomenuta zbog neodržavanja Parade ponosa.

Pod povećalom Evropske komisije, u okviru Poglavlja 24, nalazi se srpska policija.

Pregovore o pravu sloboda i bezbjednosti vodi Vanja Vukić, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji kaže da je posljednji sastanak, na kojem se delegacija iz Beograda upoznala sa pravnim normama Evropske unije, Brisel dobro ocijenio.

„Pregovarački tim za Poglavlje 24 bio je na eksplanatornom skriningu, odnosno analitičkom pregledu pravnih propisa i pravnih tekovina EU, izuzetno spreman, jedinstven i stručan. Takvu ocenu smo dobili i od predstavnika Evropske komisije koji su vodili sastanak u Briselu“, kaže Vukić.

Izazovi pred Srbijom

Prvi sastanak održalo je i Vladino koordinaciono tijelo za proces pristupanja EU-u.

Izazovi koji predstoje na putu eurointegracija su provođenje Briselskog sporazuma, ali i održavanje Parade ponosa.

Glavni pregovarač sa EU-om Tanja Miščević od Evropske komisije ponovo očekuje pozitivan izvještaj, isti onakav kakav je bio i u aprilu.

„Od tada do sada je i dosta urađeno što se samih pregovora tiče, što se implementacije Briselskog sporazuma tiče, ali i rekonstrukcije Vlade i njenih novih ideja i pravaca tiče, tako da prosto i ne možemo da očekivati nekakve velike minuse“, kaže Miščević.

Kada je riječ o poglavljima o kojima se pregovara, nakon otvaranja jednog poglavlja država kandidat radi na potpunom usklađivanju sa pravom EU i na ispunjavanju mjerila za zatvaranje poglavlja.

Pet godina pregovora

Reporter Al Jazeere Đorđe Kostić javlja kako će Poglavlje 24 u pregovorima sa Srbijom ostati otvoreno tokom cijelog pregovaračkog procesa, uz napomenu da će napredak u pregovorima u tom poglavlju voditi prema otvaranju novih.

Pregovarači iz Beograda u decembru će predstavnicima Unije predstaviti pravni sistem Srbije i odgovoriti u kojoj mjeri je usklađen sa propisima EU-a.

„Nakon toga će Evropska komisija poslati izveštaj, gde će ukazati kolika je usklađenost pravnih tekovina sa našim zakonodavstvom i na osnovu toga ćemo mi napraviti jedan vremenski raspored u kom vremenskom periodu možemo da prilagodimo naše zakonodavstvo njihovim pravnim popisima“, dodaje Vanja Vukić.

Srbija se nada da će pregovarački okvir i prvu međuvladinu konferenciju sa EU-om održati u decembru, a najkasnije u januaru 2014. godine.

U Vladi Srbije kažu da bi pregovori sa Evropskom unijom mogli da potraju najmanje pet godina.

Izvor: Al Jazeera