Policija čuva ćirilicu, Milanović za dijalog

Interventna policija i dalje u Vukovaru čuva državne institucije na koje su u noći na nedjelju postavljene nove ploče na latiničnom i ćiriličnom pismu, odnosno hrvatskom i srpskom jeziku, no novih pokušaja skidanja natpisa nije bilo.

Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara poručuju kako iz pijeteta prema 11 ekshumiranih žrtava, koje su sahranjene danas u mjestu Sotin nedaleko od Vukovara, neće poduzimati nove akcije.

Na posljednjem ispraćaju ratnih žrtava u Sotinu bio je i ministar branitelja Predrag Matić koji je još jednom pozvao dio nezadovoljnih branitelja na dijalog s Vladom o dvojezičnim natpisima.

Vraćene dvojezične ploče u Krnjaku i Vojniću

Tri nedavno razbijene ploče sa ćiriličnim natpisima – dvije na zgradi općine u Krnjaku i jedna u Vojniću, zamijenjene su pločama s latiničnim i ćiriličnim pismom kako nalaže Zakon o pravima nacionalnih manjina.

HDZ-ov načelnik Vojnića Nebojša Andrić pozvao je Vladu RH da što prije riješi problem u Vukovaru pa nitko, dodao je, neće dirati ni dvojezičnu ploču u Vojniću.

Andrić ne skriva bojazan da bi se razbijanje moglo ponoviti, pa kaže kako bi bilo dobro da ulaz u općinsku zgradu čuva policija kao što to čini u Vukovaru.

Načelnik Općine Krnjak Danijel Mihajlović (SDSS) potvrdio je za Hinu da su dvojezične ploče danas postavljene, no drugog komentara, dodao je, nema radi “smirivanja tenzija”.

Ministar Matić je potvrdio kako je tri puta dogovarao sastanak predstavnika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i premijera Milanovića, no i ukazao kako ga je „Stožer tri puta izigrao i nije došao na razgovore“.

“Moja dužnost je dogovoriti peti, šesti i sedmi sastanak, jer razgovarati se mora. Na ovaj način sigurno se nećemo pomaknuti s mrtve točke”, poručio je Matić. 

Spremni za dijalog

Reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo javlja iz Vukovara kako obje suprotstavljene strane tvrde da su spremne sjesti za stol i početi dijalog, no i upozorava kako nije izvjesno da će do sastanka i doći.

„Dok premijer Milanović smiruje situaciju, u Stožeru tvrde kako nijednom nisu dobili službeni poziv na sastanak“, javlja Ivan Čorkalo.

Premijer Milanović također je, iz Zagreba, potvrdio kako je „pozivao na razgovor, i na razgovor poziva i dalje“.

„Molim one kojima smeta uvođenje dvojezičnih natpisa u Vukovaru da pokažu i velikodušnost ako treba, jer moramo živjeti normalno, moramo primjenjivati zakone. I mogu ih ljudski shvatiti. Pozvao sam na ljudski razgovor. Na žalost, odaziva nije bilo“, poručio je Milanović.

Nije htio komentirati poziv predsjednika Ive Josipovića na sastanak predstavnika vlasti, oporbi, braniteljskih udruga i pripadnika srpske nacionalne manjine u cilju rješavanja problema uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru, ali i radi „poboljšanja opće klime u društvu“ za koju Josipović smatra da je – narušena.

Premijer Milanović najavio je i da će doći u Vukovar na Dan sjećanja, 18. studenoga.

“Kako ne bih išao u Vukovar na Dan sjećanja. Mislim da će doći deseci tisuća ljudi. To se ne smije pretvoriti u ovu vrstu nadmetanja, to je potpuno krivo. Dakle, idemo biti normalni ljudi i normalno živjeti”, poručio je Milanović.

Stožer kod crkvenih velikodostojnika

Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara su najavili kako će poduzeti određene akcije, javlja Čorkalo, no nisu otkrili koje će to aktivnosti biti.

Potvrdili su samo kako su danas bili kod mons. Ivana Šaška, pomoćnog biskupa zagrebačkog, kojem su predstavili inicijativu za referendum o proglašenju Vukovara mjestom od posebnog pijeteta.

Za sastanak s Vladom, kažu, ima volje, ali traže službeni poziv.

“Srbi u Vukovaru govore svojim jezikom, imaju svoj vrtić, školuju se na srpskom jeziku i pismu, imaju svoje kulturne udruge i nama to doista ne smeta. Mislimo da je problem u glavama srpskih političara, a ne običnih građana srpske nacionalnosti”, rekao je Vlado Iljkić iz Stožera, nakon sastanka s pomoćnim biskupom, ustvrdivši kako Stožer za obranu hrvatskog Vukovara nema ništa protiv Srba niti njihove kulture i tradicije.

Ploče s latiničnim i ćiriličnim natpisima postavljene su tijekom vikenda, uz jako policijsko osiguranje i postavljene željezne ograde, na zgradu Ureda državne uprave i ispostavu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Vukovaru.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Predsjednik Hrvatske kaže da je skidanje dvojezičnih ploča sramota za državu, a općinske vlasti u Vojniću blizu Karlovca, gdje je ukradena ploča, najavljuju postavljanje nove u ponedjeljak.

Published On 12 Oct 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO