Novi bojkot nastave u Podrinju

Djeca bošnjačke nacionalnosti koja žive u Kamenici kod Zvornika od danas neće ići u Osnovnu školu “Jovan Cvijić” u mjestu Drinjača, te u područnu školu u Kamenici, javlja Anadolija.

Nakon Konjević Polja kod Bratunca i Vrbanjaca kod Kotor Varoši, ovo je treći slučaj slučaj u kojem povratnici u bh. entitet Republika Srspka odbijaju da djecu šalju na nastavu, žaleći se na nedostatak prava.

Područnu školu u Kamenici pohađaju samo djeca bošnjačke nacionalnosti, njih 36, od prvog do petog razreda, dok u Osnovnoj školi “Jovan Cvijić” u Drinjači nastavu sluša 35 djece bošnjačke nacionalnosti od petog do devetog razreda.

‘Nepovoljni uslovi’

Član Savjeta roditelja područne škole u Kamenici Safet Rizvić rekao je da zbog nepovoljnih uslova njihova djeca do daljnjeg neće ići u školu, javlja Anadolija.

“Naša djeca u mjesnu školu Kamenica već cijelu prošlu sedmicu ne idu na nastavu, a od danas ne idu ni djeca iz škole u Drinjači. Razlog je što u školi u Kamenici nemamo ni minimalne uslove za funkcionisanje škole. Nemamo vode u školi, a naša djeca koriste primitivne toalete, gdje veoma lako može doći do neželjenih posljedica”, pojasnio je Rizvić.

O svojim problemima obavještavali su upravu škole, ali, kako kažu, oni nikada nisu riješeni.

“Kap koja je prelila čašu bila je kada su bošnjačke učiteljice u našoj školi otpuštene, a na konkursu su primljene dvije učiteljice srpske nacionalnosti. Mi ne tražimo ništa posebno. Da u našoj školi ima ijedno dijete srpske nacionalnosti, ne bi nam smetalo što zapošljavaju učiteljice srpske nacionalnosti. Ali, područnu školu u Kamenici pohađaju samo djeca bošnjačke nacionalnosti”, istakao je Rizvić.

“Mi vodu koristimo iz cisterni, dovlačimo je u svom angažmanu, ali ona nije pitka. Moramo im i kupovati vodu, da bi djeca mogla imati osnovne uslove da idu u školu”, kazao je Rizvić.

Roditelji traže da se djeci poboljšaju uslovi u školi, da se vrate učitelji bošnjačke nacionalnosti, jer ne žele da djeci bosanski jezik predaju nastavnici koji ne govore bosanski, već srpski jezik i to ekavicom.

Djeca uče po programu Tuzlanskog kantona.

“Mi ćemo se pridružiti roditeljima iz Konjević Polja. Neka nam neko iz nadležnih institucija kaže da nemamo pravo na naše zahtjeve i vratit ćemo se nazad”, zaključio je Rizvić.

Mutabdžija s OHR-om i OSCE-om o Konjević Polju

Ministar prosvjete bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Goran Mutabdžija održao je u ponedjeljak radni sastanak sa predstavnicima Ureda visokog predstavnika (OHR) i Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) povodom zahtjeva roditelja bošnjačke djece iz povratničkog mjesta Konjević Polje da im se omogući izučavanje nacionalne grupe predmeta.

Djeca iz Konjević Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra, jer Ministarstvo prosvjete RS-a nije ispunilo zahtjeve roditelja da djeci omogući izučavanje nacionalne grupe predmeta, kao i da adekvatno riješi pitanje nacionalnog sastava školskog odbora. 

Iz Ministarstva prosvjete RS-a saopšteno je da je održan radni sastanak, no druge informacije nisu dostupne jer sastanak nije bio zvaničan, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Roditelji i djeca iz Konjević Polja su od srijede pred zgradom OHR-a u Sarajevu, gdje od međunarodne zajednice traže da se konačno izjasni o tome da li bošnjačka djeca imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta.

Apelacija Ustavnom sudu BiH

Ranije u ponedjeljak, nova grupa roditelja i djece iz Konjević Polja doputovala je u Sarajevo, te se pridružila ostalim učesnicima protesta.

“Ostajemo ovdje do daljnjeg, a pristajemo samo na pismene garancije”, kazao je za agenciju Fena jedan od roditelja Muhizin Omerović. 

Zahvalio je građanima Sarajeva koji, kako kaže, stalno dolaze i nude različite vrste pomoći.

Jučer ujutro posjetio ih je i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Komšić je došao sa svojim djetetom da nam pruži podršku. Njegova podrška nam mnogo znači”, rekao je Omerović, te dodao da je dobrodošao svako ko ih podržava.

Iz Komšićevog ureda u nedjelju je saopšteno da je u pripremi apelacija Ustavnom sudu BiH povodom zahtjeva roditelja iz Konjević Polja.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO