Uskoro jasnija slika saradnje LDP-a i DS-a

Jovanović: Koalicija nije garancija da ćemo dobiti institucije (Zoran Žesti? / Tanjug)

Opoziciona Liberalno demokratska partija Srbije najavila je da bi već naredne sedmice odnos te partije sa, takođe opozicionom Demokratskom strankom, mogao da dobije konkretniji izraz.

Predsjednik LDP-a Čedomir Jovanović nije precizirao da li će demokrate i liberali zajednički nastupiti na predstojećim izborima.

LDP i DS ranije su počeli razgovore o stvaranju jače opozicije koja bi ponudila bolji, ali drugačiji program u odnosu na sadašnju vlast.

Prema istraživanu Centra za slobodne izbore i demokratiju, Demokratska stranka bilježi veliki pad popularnosti u Srbiji, dok je Liberalno demokratska partija na granici cenzusa od pet odsto.

‘Iskoristiti potencijal’

Govoreći na Glavnom odboru stranke o odnosima sa demokratama, Jovanović je rekao da se, ukoliko se postigne dogovor oko programa, mora vidjeti šta će biti sa međusobnim odnosima i pitanjem koliko će ti odnosi obavezivati jedni druge.

On je dodao da saradnja sa demokratama ne može da se “radi na silu” i da kod njegovih najbližih saradnika iz stranke i njega lično ne postoje prepreke za stvaranje efikasne moderne stranke, odnosno organizacije koja će biti sposobna “ne da ratuje sa bulumentom oko[šefa Srpske napredne stranke i prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra] Vučića već da iskoristi potencijal koji postoji u zemlji”.

Jovanović je dodao i da u Beogradu očekuje izbore, kao i da su oni vjerovatni i na republičkom nivou.

“Kada smo se obratili DS-u mislili smo na ljude. Ni meni ni nama nisu potrebni ni Ðilas ni Tadić, verujem da i oni mogu bez ikakvog problema da žive bez nas. Ali našoj politici su potrebne demokrate, potrebni su ti ljudi, razočarani sa pravom ili ne”, rekao je Jovanović, koji je naglasio da do tih ljudi LDP neće stići tako što će učestvovati “u tom atavističkom obračunu sa DS-om”.

Jovanović je rekao da je zabrinut što u državi ne funkcionišu institucije i što se misli da je pravi susret političkih vođa obračun u nekom TV duelu.

On je dodao da ne ne želi da učestvuje u obračunima ni sa Vučićem, ni šefom demokrata Draganom Ðilasom, i poručio im “ako su napunili kubure neka ih prazne na druge”.

‘Koalicija nije garancija’

”Ono što je potrebno zemlji to je naš međusobni razgovor uz sve razlike koje postoje. I želim da razgovaram sa svakim ko je u ovom trenutku odgovoran za ono što se u zemlji dešava ili sa svakim ko u ovom trenutku ima potencijal za politiku koja je zemlji potrebna”, kazao je on.

“Naravno da je to i Vučić, naravno da je to Ðilas, naravno da je to i Boris Tadić, koji bi mogao da se vrati u ovu zemlju pa da podigne teret koji je ostavio. Nisu nam potrebne njegove propovedi iz Vašingtona, packe Demokratskoj stranci”, rekao je Jovanović.

Jovanović je rekao i da su se u zemlji desile promjene, ali su nedovršene i neće biti zaokružne ukoliko LDP “ne uspe u onome što smo započeli”.

“To nije projekat ujedinjavanja opozicije, da bi nas bilo više na frontu nasuprot Vučića i Dačića. To je pre svega posao redifinisanja, ne naših međusobnih odnosa, nego onog što smo mi”, rekao je Jovanović.

“Koalicija? U tome interes vide stranke. Rezultat će biti jači, a broj poslanika veći, ali to nije odgovor na potrebe naših ljudi, to nije garancija da ćemo dobiti institucije”, rekao je Jovanović.

Izvor: Agencije