Konjević Polje: Komšić priprema apelaciju

Apelacija Ustavnom sudu BiH bi trebalo da bude gotova već početkom naredne sedmice (Anadolija)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić susreo se u nedjelju sa roditeljima učenika bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja koji pred zgradom OHR-a već danima borave u znak protesta jer njihova djeca ne mogu pohađati nacionalnu grupu predmeta, koja uključuje i bosanski jezik.

Komšićev savjetnik za medije Damir Bećirović kazao je da u Uredu predsjedavajućeg pripremaju apelaciju Ustavnom sudu BiH, jer smatraju da u ovom slučaju ima elemenata kršenja osnovnih ljudskih prava u vezi sa izražavanjem na maternjem jeziku.

Apelacija bi trebalo da bude gotova već početkom naredne sedmice i odmah upućena Ustavnom sudu BiH, prenosi Fena.

Sastanak s Inzkom

Bećirović je dodao da će se u vezi s rješavanjem ovog problema Komšić sastati s visokom predstavnikom Valentinom Inzkom, čim se Inzko vrati u BiH.

Inače, roditelji učenika iz Konjević Polja,  povratničkog mjesta u bh. entitetu Republika Srpska, ostaju i dalje pred zgradom OHR-a, dok se ne riješi ovaj problem.

Upozoravaju na diskriminaciju, te od međunarodne zajednice traže odgovor zašto i njihovoj djeci nije omogućeno školovanje prema bosanskom planu i programu, kako nalažu Evropska konvencija o pravima djece, zakoni i Ustav.

Ministar prosvjete RS-a Goran Mutabdžija najavio je da će u ponedjeljak predložiti rješenje, u koje roditelji sumnjaju i traže da se uključi i OHR. 

Izvori: Al Jazeera i agencije