Komšić: Pomoć roditeljima iz Konjević Polja

Prosvjednici poručuju da neće otići iz Sarajeva dok prava njihove djece ne budu ostvarena (Al Jazeera)

Četvrti dan djeca i roditelji bošnjačke nacionalnosti iz povratničkog naselja Konjević Polje u bh. entitetu Republika Srpska prosvjeduju ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, tražeći uvođenje nacionalne grupe predmeta u područnoj školi “Petar Kočić”, javlja Anadolija.

Roditeljima i djeci se svaki dan pridruži se po još jedna grupa roditelja i djece. Poručuju da neće otići iz Sarajeva dok prava njihove djece ne budu ostvarena.

Senad Muminović, roditelj dvoje djece, kaže kako se od dolaska u Sarajevo za njih ništa nije promijenilo.

“Ovi preko puta se i dalje ne oglašavaju. Mi i dalje tražimo da nam kažu da li mi i naša djeca imamo pravo na ovo šta tražimo. Ako nam kažu da nemamo pravo, kupimo šatore i idemo negdje drugo”, pojasnio je Muminović.

Aplikacija Ustavnom sudu

Djeca i žene i dalje spavaju u sarajevskom naselju Nedžarići, u smještaju koji su im omogućile pojedine nevladine organizacije.

“Pokušli smo da podnesemo aplikaciju u Ustavnom sudu vezano za diskriminaciju djece, međutim, kada smo kontaktirali pravni tim, oni su nam rekli da mi ne možemo podnijeti aplikaciju ukoliko nema presude osnovnog suda”, kazao je Muminović.

Dodao je da su roditelji nakon toga kontaktirali i Predsjedništvo BiH, te im je član Predsjedništva BiH Željko Komšić obećao da će im izaći u susret.

On je također kazao da danas iz Konjević Polja dolazi još jedna grupa roditelja i djece, te da sutra očekuju novu grupu i tako će biti iz dana u dan.

Izvor: Agencije