Milinović: Popis u BiH se može produžiti

Trenutno je na terenu u opticaju više od milijun praznih popisnica P1 (Al Jazeera)

Direktor Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Zdenko Milinović odgovorio je danas članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću na pismo upućeno 9. oktobra, a u povodu ”uočenih nepravilnosti u procesu provođenja Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova”.

Izetbegović je u pismu izrazio zabrinutost informacijama sa terena, posebno u vezi s problemima koji su se pojavili u određenim sredinama u kojima žive Bošnjaci u bh. entitetu Republika Srpska.

”Uvjeravam Vas da će sve osobe biti popisane i ako Centralno popisno povjerenstvo Bosne i Hercegovine ocijeni potrebnim, uputit će se zahtjev nadležnim organima da se Popis produži. Odluku o tome će donijeti nadležne institucije”, napisao je, uz ostalo, Milinović u pismu Izetbegoviću, kojeg je agencija Anadolija dobila na uvid.

Nedostatak popisnica

Milinović je, nadalje, naveo da je ”trenutno na terenu u opticaju više od milijun praznih popisnica P1”.

”U nekim općinama javlja se nedostatak popisnica kod određenog broja popisivača, ali taj problem se rješava putem preraspodjele popisnica između popisivača unutar općine, a ako ne može na taj način (onda raspodjelom), između općina, pa i entiteta. O ovome smo jučer i danas obavijestili entitete, iako bi sukladno nadležnostima te probleme trebali i morali rješavati entitetski zavodi i bez naših instrukcija”, naglasio je Milinović.

Agencija za statistiku, pojasnio je Milinović, propisala je metodologiju popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Bosni i Hercegovini, kao podzakonski akt objavljen u službenim glasnicima Bosne i Hercegovine, entiteta i Distrikta Brčko, Naputak za popisivače, općinske/gradske instruktore, Procedure imenovanja Popisnih povjerenstava i izbor općinskih  instruktora i popisivača, kojima je reguliran rad svih sudionika u procesu Popisa, sukladno Zakonu o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013. godine.

”Obveza i odgovornost svih sudionika u Popisu je da poštuju Zakon i navedene akte, što smo dodatnom instrukcijom od 2. 10. 2013. godine i tražili od entitetskih zavoda, da o tome upozore popisivače putem općinskih popisnih povjerenstava”, naglasio je.

Zakonom o popisu kućanstava i stanova od 2013. godine, Zakonom o provedbi i organizacija popisa stanovništva, kućanstava i stanova u RS-u, Metodološkim uputama entiteta, za organizaciju rada na terenu, za terenski rad su odgovorni općinska/gradska popisna povjerenstva i entitetski zavodi za statistiku, a Agencija za provedbu popisa na teritoriji Distrikta Brčko.

Učestvuje oko 19.000 popisivača

”Sukladno zahtjevu entitetskih zavoda za statistiku, tiskano je 4.600.000 popisnica P1 (popisnica za osobe), koje su distribuirane na teren, sukladno listi koju su dostavili entitetski zavodi, u okviru čega je za svaku općinu obezbijeđeno deset posto rezervi i šest posto rezervi Agencije, koja je, također, dodijeljena entitetskim zavodima”, navedeno je u pismu.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova počeo je 1. oktobra i trajat će, kako je predviđeno, do 15. oktobra 2013. godine.

U popisu učestvuje oko 19.000 popisivača, a jedan popisivač popisuje jedan popisni krug. Prema Zakonu o popisu, popisivači popisne materijale ne odlažu u skladišne prostore pri općinskim komisijama predviđene za to, sve dok ne završe sapopisivanjem svog kruga.

Izvor: Agencije


Povezane

Ostalo je nekoliko dana do završetka popisa stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini. Mnogi građani koji sada žive van zemlje, stigli su u prijeratna mjesta prebivališta kako bi učestvovali u popisu. Mnogi će se izjasniti putem pošte. S obzirom na procedure, malo ko vjeruje da će popis dati odgovor na pitanje – koliko građana […]

Published On 11 Oct 2013

Drugi je dan popisa stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini. Sav popisni materijal popisivači za sada nose svojim kućama. U Agenciji za statistiku kažu da je to dio metodologije, a da su svi sudionici u popisu potpisali izjave kojima garantiraju zaštitu podataka. Prilog Nadine Maličbegović.

Published On 02 Oct 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO