Porodice iz Konjević Polja nastavile protest

Predstavnici OHR-a i OSCE-a svojom šutnjom govore da su gori od naših političara, poručuju roditelji djece iz Konjević Polja (Al Jazeera)

Roditelji i djeca iz povratničkog naselja Konjević Polje u bh. entitetu Republici Srpskoj, drugi dan provode na travnjaku preko puta zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, a u danas će im se pridružiti još jedna grupa roditelja i djece.

Svi zajedno zahtijevaju uvođenje nacionalne grupe predmeta u područnoj Osnovnoj školi Petar Kočić u Konjević Polju, prenosi Anadolija.

Na šatorima, koji su postavljeni ispred OHR-a istaknuti su napisi na kojima piše: “Jesmo u tami, ali nismo sami. Hvala, Sarajevo”, “Odgovorite djeci šta su njihova prava, Šutnja=Odobravanje”, “Hoćemo u školu”.

Muhizin Omerović, otac dvoje djece koja pohađaju navedenu školu, kazao je za Anadoliju da je još desetak roditelja i djece na putu za Sarajevo i da će im se iz dana u dan pridruživati i ostali roditelji sve dok njihov problem ne bude riješen.

“Danas će nam se pridružiti još roditelja i djece iz Konjević Polja. Oni su na putu, a i ostali će nam se povremeno priključivati”, kazao je on.

‘Šutnja predstavnika’

“Predstavnici nijedne državne institucije u BiH nisu rekli da se vrši diskriminacija nad našom djecom, a predstavnici OHR-a i OSCE-a svojom šutnjom govore da su gori od naših političara”, ustvrdio je Omerović.

“Ne želimo više da nam pričaju priče u kojima nam ništa ne kažu. Potrebno je samo jasno da kažu da li imamo pravo na nacionalnu grupu predmeta”, kazao je Omerović.

Omerović još dodaje da “ukoliko im odgovore da nemaju pravo na nacionalnu grupu predmeta, on će priznati da je zloupotrijebio svoju djecu u druge ciljeve”.

“Ovo nije slučaj samo škole u Konjević-Polju. Tortura traje već deset godina”, tvrdi Omerović.

Naglašava da su OHR i OSCE dužni da osiguraju da se poštuju ljudska prava u BiH.

Prema njegovim riječima, ono najbolje što su mogli očekivati u proteklom danu i noći jeste da su građani i grad Sarajevo prepoznali njihov problem i pružili im podršku.

‘Solidarnost i razumijevanje’

“Jutros smo imali posjetu iz škole iz naselja Grbavica. Djeca su došla da se druže sa našom djecom ovdje, došli su da pokažu solidarnost i razumijevanje za naš problem”, pojasnio je Omerović i dodao da je to najbolje što su oni očekivali, jer od “gospode prekoputa nisu ni očekivali mnogo”.

Omerović ističe da će istrajati u rješavanju njihovog problema, te da će ostati ispred zgrade OHR-a dok ne dobiju tražene odgovore.

“Mi tražimo da se izjasne i kažu da li imamo pravo na ovo šta tražimo, imaju li naša djeca pravo”, poručio je on.

Prema Omerovićevim riječima, osim federalnih ministara za obrazovanje i izbjeglice i raseljene osobe, Damira Mašića i Adila Osmanovića, niko od zvaničnika bh. vlasti nije došao da ih posjeti niti da pokuša riješiti njihov problem.

“Oni su juče bili na sastanku u OHR-u i prenijeli su nam da se u ponedjeljak predstavnici OHR-a i OSCE-a namjeravaju sastati sa resornim ministrom u RS-u Goranom Mutabdžijom”, pojasnio je Omerović.

Govoreći o ljudima koji su im pružili podršku, on kaže da je jedno udruženje iz Nedžarića osiguralo smještaj i hranu za žene i djecu preko noći.

“Pored njih, građani Sarajeva su jutros do četiri donosili hranu, tople napitke, slatkiše za djecu, voće. Hvala Sarajevu na podršci koju nam je pružilo”, poručio je Omerović.

Djeca iz Konjević-Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra, jer Ministarstvo prosvjete RS nije ispunilo zahtjeve roditelja da djeci omogući izučavanje nacionalne grupe predmeta, kao i da adekvatno riješe pitanje nacionalnog sastava školskog odbora.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Djeca iz Osnovne škole Petar Kočić u Konjević Polju 22 dana ne pohađaju nastavu. Dvadesetak roditelja sa djecom došlo je pred državni parlament tražiti da ispune njihove zahtjeve. Osnovni je – uvođenje nacionalne grupe predmeta. Dok to ne dobiju, djeca neće ići u školu. Sutra idu u Banjaluku kako bi se sastali sa resornim entitetskim […]

Published On 24 Sep 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO