Optužbe za namještaljke posla u Makedoniji

Hiljadu i šest stotina nezaposlenih Makedonaca dobilo je posao u državnim preduzećima, javnim izborom u emisiji na nacionalnoj televiziji. No, ne prestaju reakcije onih koji nisu dobili posao te optužbe da je proces namješten, izvještava iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Pero i Tatjana Rujkovski s djecom su došli u Skoplje čak iz sela Miravci blizu Đevđelije. Žale se Javnom preduzeću Makedonske šume zato što nisu dobili posao. Nisu među 1.600 građana koji su se zaposlili izborom elektronskim putem, a oboje su bez posla.

“Meni je predsjednik mjesnog komiteta VMRO DPMNE-a obećao da sam primljen među njih 1.600 još mjesec dana prije nego što je oglas izašao i ništa se nije desilo”, kaže Pero.

Vlast negira optužbe

Tatjana je slabog vida. Kao osoba s invaliditetom, nadala se poslu. Posebno zato što su roditelji bez primanja.

“Imaju propuste. Ne kažem da je izbor namješten, ali imaju propuste i trebaju bolje pregledati dokumente”, kaže ona.

Izbor se odvijao putem nacionalne televizije, u prisustvu ministara. Za 1.600 radnih mjesta prijavilo se oko 25.000 ljudi. Oglas su raspisale Makedonske šume. Prednost su imali građani s više djece, oni koji čekaju posao više od deset godina, samohrani roditelji i porodice u kojima niko ne radi. Vlasti negiraju optužbe da je sreća presudila za izbor kandidata.

Nikola Gruevski, premijer Makedonije, kaže: “Biranje kandidata nema nikakve veze s lutrijskim sistemom, biranjem na sreću. Kandidati nisu izabrani na sreću, nego je kreiran softver u koji su uneseni podaci svih kandidata i, prema utvrđenim kriterijima, softver je izbacio imena i napravio rang-listu.”

Svi kandidati neće biti zaposleni u preduzeću koje se bavi eksploatacijom šuma.

“Prilikom apliciranja bili smo otvoreni za sve građane. Prijavile su se osobe različitih profesija, od teologa preko glumaca. Zaposlit ćemo one kadrove koji su potrebni našoj proizvodnji. Ostale će Vlada rasporediti po drugim institucijama”, objašnjava Žarko Karadžoski, direktor Makedonskih šuma.

‘Predizborna kampanja’

Opozicija je optužila vlast da veliki broj imena osoba koje su dobile posao ne postoji. Neki intelektualci smatraju da je sve to dio manipulacije građanima.

Mersel Bilali, profesor javnog prava, smatra: “Ova vlast permamentno je u predizbornoj kampanji.”

Premijer je najavio još zapošljavanja u administraciji. Bit će raspisan oglas za zapošljavanje 300 građana s invaliditetom. U isto vrijeme policija je najavila prijem 400 policajaca.

Pero Rujkovski uzalud je dolazio u Skoplje da podnese žalbu. Mora ispoštovati proceduru, potvrdu da nije dobio posao, pa da se onda žali drugostepenoj komisiji u Vladi.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO