Bura u vezi sa zakonom o javnom servisu RS-a

Izmjene zakona o Radio-televiziji Republike Srpske izazvale su negodovanje opozicije, koja smatra da će one narušiti objektivnost javnog servisa.

Izmjenama je predviđeno i finansiranje iz budžeta ovog bosanskohercegovačkog entiteta, te da članove Upravnog odbora bira Narodna skupština RS-a, izvještava reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić iz Banja Luke.

Građani RS-a će, osim pretplate, entitetsku televiziju pomagati i kroz budžet. Nedavno su usvojene izmjene Zakona o entitetskom javnom emiteru, kojima je omogućeno da sva četiri člana Upravnog odbora bira direktno Narodna skupština RS-a.

Dušica Savić, poslanica Savezna nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Skupštini, kaže: “Razlog za prvu izmjenu je što je procenat naplate od RTV takse od stanovništva nedovoljan da bi bio optimalan u smislu iznosa sredstava za funkcionisanje RTRS-a. Smatramo da ova izmjena prati, zapravo, praksu zemalja u okruženju. I smatramo da javni servis, kao takav, zaslužuje da postoji zakonska mogućnost da, ukoliko se ukaže potreba, može da dobije dio sredstava iz budžeta.”

Pristrasne informacije

U Bosni i Hercegovini postoje tri javna servisa i svi moraju raditi prema entitetskim zakonima, ali u skladu s državnim. U državnom zakonu postoje samo dva izvora finansiranja – marketing i televizijska pretplata. Članove Upravnog odbora ne može direktno birati entitetski parlament, nego ih predlaže Regulatorna agencija za komunikacije, a izbor potvrđuju parlamenti, pa tako i Narodna skupština RS-a.

Opozicija smatra da su izmjene zakona bile potrebne zbog ukidanja prinudne naplate pretplate. Ipak, sa ovakvim izmjenama se ne slažu.

Dragan Čavić, poslanik Narodne demokratske partije, smatra: “Građani plaćaju iz svojih džepova javne servise kako bi dobijali pristrasne informacije, što je apsolutno neprihvatljivo. To kontaminira ne samo političke, već i međunacionalne odnose unutar Bosne i Hercegovine. Ostrašćeniji su javni servisi od privatnih medija, koji se ne finansiraju iz pretplate.”

Rizik zavisnosti

Izmjene ovog zakona nisu izazvale nezadovoljstvo samo opozicije u skupštinskim klupama. Reagirali su i predstavnici nekih međunarodnih organizacija. Uputili su pismo zvaničnicima u Bosni i Hercegovini, u kojem su upozorili kako bi te izmjene mogle utjecati i na funkcioniranje ostalih javnih emitera u BiH.

Andy McGuffie, glasnogovornik Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, komentira: “Vjerujemo da finansiranje iz budžeta Vlade uvodi rizik zavisnosti javnog emitera od drugih Vladinih institucija. Radije bismo da javni emiteri imaju jasniju nezavisnost.”

Vijeće Evrope poručuje da je javni servis važan segment svake države, kao i njihova objektivnost i nepristrasnost. Zato međunarodni zvaničnici smatraju da ne bi smio biti finansiran iz budžeta. Poručuju da je država dužna usvojiti zakone, kako bi medijski javni servisi neometano radili, ali ne i da ih finansira, izvještava Smiljanić. 

Izvor: Al Jazeera