Tjeralica i uhidbeni nalog za Hernadijem

USKOK je tražio da Hernadiju bude određen istražni zatvor (Al Jazeera)

Protiv predsjednika uprave mađarske naftne kompanije MOL Zsolta Hernadija raspisani su crvena Interpolova međunarodna tjeralica i Europski uhidbeni nalog, doznaje se od hrvatskog Ravnateljstva policije. 

Službeni zahtjev u sjedište Interpola u Lyonu hrvatska policija uputila je danas, nakon što je jučer zaprimila zahtjev za raspisivanjem tjeralice protiv Hernadija, osumnjičenog da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava u INA-i, prenosi Hina.

U policiji kažu da je riječ o standardnoj proceduri koja mora biti ispunjen,  te da o njima ne ovisi kada će se Hernadijevi podaci i fotografija objaviti na crvenim Interpolovim tjeralicima na internetu.

Mađarska odbila uručiti poziv

Međunarodna tjeralica nadopunjena je i Europskim uhidbenim nalogom, doznaje se u policiji.

Procedura raspisivanja tjeralice pokrenuta je nakon što je zagrebački Županijski sud prošli petak na prijedlog USKOK-a Hernadiju odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.

USKOK je tražio istražni zatvor protiv Hernadija nakon što mu je Mađarska nedavno odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa.

Mađari su isticali i da su proveli te obustavili istragu u tom slučaju, zaključivši da čelnik MOL-a nema veze s navodnim nezakonitostima.

Istraga prekinuta, pa pokrenuta

Još u srpnju USKOK je najavio da će ovisno o sadržaju mađarskog odgovora na zahtjev da mu se uruči poziv za ispitivanje odlučiti o daljnjem postupanju u vezi “mogućeg raspisivanja europskog uhidbenog naloga”.

Istraga protiv Hernadija prekinuta je u prosincu 2012. i ponovno pokrenuta nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

USKOK je tada objavio da nastavlja istragu jer su ulaskom Hrvatske  u Uniju “stvorene nove pretpostavke za osiguranje nazočnosti osumnjičenika tijekom istražnog postupka”.

Zbog slučaja Hypo i INA-MOL, među kojima su i  optužbe da je za mito od deset milijuna eura prepustio upravljačka prava u INA-i mađarskom MOL-u, Sanader je krajem studenoga prošle godine nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od deset godina zatvora.

Izvor: Agencije