Odnosi sa Kosovom ključni za evropsku Srbiju

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine i dalje je ključni uslov na evropskom putu Srbije (AFP)

Normalizacija odnosa sa Kosovom i dalje je ključni uslov koji međunarodna zajednica stavlja pred Srbiju na njenom putu prema Evropskoj uniji.

Kako saznaje Aljazeera, Njemačka i Velika Britanija traže ispunjavanje nekoliko uslova za nastavak pregovora Srbije sa Unijom i svaki podrazumijeva i normalizaciju odnosa sa Kosovom kroz sva pregovaračka poglavlja, a to će biti ključno i za zatvaranje poglavlja 35.

Predviđeno je da zemlje članice o ovome pregovaraju do decembra, nakon čega će biti donesena odluka i o službenom početku tih pregovora.

Prema ranijoj odluci, oni bi trebali početi najkasnije u januaru sljedeće godine.

Ashton: Izbori na Kosovu su velika šansa

Izbori na Kosovu 3. novembra predstavljaju veliku šansu, a prvi put od 1999. godine Srbija je pozvala svoj narod na tim prostorima da izađe na izbore, izjavila je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton.

“Poslije izbora moglo bi doći do drugog sporazuma dviju strana”, rekla je Ashton, gostujući u ponedjeljak na tribini Woodrow Wilson centra u Washingtonu, na kojoj je, pored ostalih aktuelnih svjetskih tema, bilo riječi i o Kosovu, prenosi Tanjug.

Govoreći o Briselskom sporazumu, koji su postigle vlasti u Beogradu i Prištini, visoka predstavnica EU-a je kazla da glavne zasluge za to nema ona, već “dvojica premijera”.

Potrebna pomoć na terenu

“Još se sjećam svih sastanaka, od kojih su tri trajala po 14 sati. Obojica razmišljaju o budućnosti svojih naroda i ne žele se osvrtati na prošlost, jer se nema kuda dalje ići s historijom”, ocijenila je Ashton.

Ona je rekla da premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hashim Thaci, žele da njihove zemlje budu dio EU-a, dodavši da “trebaju biti u Uniji i o tome se ne treba uopće postavljati pitanje”.

Međutim, visoka predstavnica je rekla da i dalje postoji potreba za pomoći na samom terenu, što se vidi i iz slučaja ubistva litvanskog carinika na Kosovu.

Prema njenim riječima, još je potreban oprez, “zato što postoje ljudi koji ne vide interes u miru”.

Izvor: Agencije