Opozicija zahtijeva i parlamentarne izbore

Opozicijski Socijaldemokratski savez Makedonije  (SDSM) saopćio je da neće sudjelovati na lokalnim izborima u martu, ukoliko vlast u isto vrijeme ne organizira fer i demokratske, prijevremene parlamentarne izbore.

Opozicija kaže da je, nakon nasilnog izbacivanja zastupnika i novinara iz Sobranja krajem decembra, ova institucija izgubila demokratski legitimitet. Smatraju kako se politička kriza u zemlji može riješiti samo održavanjem parlamentarnih izbora i dobijanjem nove Vlade.

Socijaldemokrati i njihovi partneri iz Saveza za budućnost ne vraćaju se u Parlament, osim ako je to potrebno za realizaciju političkog dogovora za izbore. Njihovi uvjeti su da izbore provede Vlada koja će imati jednoglasnu podršku stranaka u Parlamentu, kao i da njen mandat traje u periodu od raspisivanja do provođenja izbora.

Izbori bez SDSM-a

„Posebno je važno da ključni resori i institucije u vrijeme izbora budu rukovođeni od ličnosti koje će svojim osobnim kredibilitetom garantirati objektivnost. Ti resori su: ministarstva pravde, unutrašnjih poslova i finansija, kao i pozicija direktora Javnog servisa Makedonske radio-televizije. Tražimo i izmjene Izbornog zakona i provođenje preporuka OSCE-a te pročišćavanje biračkog spiska“, naveo je uvjete Branko Crvenkovski, predsjednik Socijaldemokrata.


Milka Smilevska uživo iz Skoplja

Reporterka Al Jazeere Milka Smilevska iz Skoplja je javila da je na ove zahtjeve reagirala vladajuća VMRO DPNE.

„Poslanik Ilija Dimovski kazao je da će VMRO zahtjeve opozicionara razmatrati u subotu na Izvršnom komitetu. Za VMRO DPMNE je neprihvatljivo formiranje tehničke Vlade jer, kako kažu, oni su prije godiu i po dobili politički legitimitet naroda i izbore će provesti i bez SDSM-a“, rekla je repotrerka Al Jazeere.

U slučaju da makedonska vlast ne prihvati  uvjete Socijaldemokrata, oni će nastaviti sa protestima i građanskim neposluhom.

„Opozicija će nastaviti sa uličnim protestima, sa demokratskim zahtjevima da se krene sa razgovorima u bilo kojem političkom formatu i u bilo koje vrijeme“, rekla je reporterka Al Jazeere.

Mišljenje naroda u EU-u

Richard Howitt, izvjestitelj za Makedoniju u Evropskom parlamentu za Al Jazeeru je kazao da bi Brisel volio vidjeti pravi dijalog između stranaka u Makedoniji i smirivanje situacije.

„Ja sam zadužen za to da Makedoniju uvedem u Evropsku uniju i moj posao je da im kažem da se moraju dogovoriti i da, ako hoće da napreduju, demokratskim putem, trebaju doći do rješenja“, kazao je Howitt i dodao da će u svom izvještaju Evropskom parlamentu pisati “objektivno i bez straha” o dešavanjima u Makedoniji.

„Mi moramo pomoći Makedoniji da postane članica Evropske unije, ne možemo da ignorišemo ljude i njihove zahtjeve. Naše je da se njihovo mišljenje čuje u Evropskoj uniji i mi ćemo biti pravični.“

Kada je u pitanju spor u vezi imena Makedonije, koji se vodi između Makedonije i Grčke, Howitt je rekao da je svjestan da svaka strana osjeća da je povrijeđena, odnosno da je ona druga nepravedna, ali da se na kraju mora naći pravedno rješenje.

„To mora biti pravedno rješenje za obje strane, to je bolan proces, ali vjerujem da je naše da im pružimo ruku prijateljstva i damo do znanja da je komporomis moguć“, zaključio je.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Opozicijski Socijaldemokratski savez Makedonije SDSM u utorak navečer na sjednici Glavnog odbora odlučuje o sudjelovanju na predstojećim lokalnim izborima. Odlučivat će i hoće li se zastupnička skupina “Savez za budućnost” vratiti u parlament, nakon nasilnog izbacivanja njihovih zastupnika krajem decembra, kada je odlučivano o budžetu za 2013. godinu. U međuvremenu, Demokratski savez, jedan od  koalicijskih partnera […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO