Erjavec: Povući tužbe prije ratifikacije

Erjavec će se do kraja mjeseca sastati s hrvatskom šeficom diplomatije kako bi razgovarali o Ljubljanskoj banci (AFP)
Erjavec će se do kraja mjeseca sastati s hrvatskom šeficom diplomatije kako bi razgovarali o Ljubljanskoj banci (AFP)

Postoji mogućnost da Slovenija ne ratificira pristup Hrvatske Evropskoj uniji, a razlog za to je Ljubljanska banka.

Slovenski šef diplomatije Karl Erjavec je rekao kako bi prije ratifikacije trebalo povući spomenute tužbe koje su podnijele Privredna i Zagrebačka banka.

On tvrdi kako isto važi i za tužbe u okviru Banke za međunarodna poravnanja u Bazelu.

Ministarski sastanak

Slovenski ministar vanjskih poslova kaže da će se ljubljanski stručnjaci za ovo pitanje sastati sa hrvatskom šeficom diplomatije Vesnom Pusić do kraja mjeseca kako bi se našao kompromis.

Iako je slovenski predsjednik Borut Pahor rekao kako bi pristupni ugovor Hrvatske trebalo ratificirati što prije, Erjavec kaže da u Ljubljani postoji konsenzus o potrebi povlačenja tužbi.

“Slovenija bi morala ratificirati hrvatski pristupni ugovor Evropskoj uniji do jula mjeseca.

Napominjem da taj ugovor Slovenija neće ratificirati ukoliko Hrvatska ne bude povukla tužbe protiv Ljubljanske banke, tužbe koje su podnijele Privredna i Zagrebačka banka i za to ovlastile hrvatskog ministra finansija, tako da sam mišljenja kako bi eksperti trebali naći kompromisno rješenje.”

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Da bi Hrvatska postala 28. članica Evropske unije, pristupni ugovor treba da ratificira još sedam zemalja članica. Slovenija je odlučila da to učini tek kada hrvatska vlada bude povukla ovlaštenja koja je dala dvjema bankama za tužbe povodom prenijete štednje Ljubljanske banke. Hrvatska ministarka vanjskih poslova Vesna Pusić za Al Jazeeru kaže da to neće […]

Slovenija i Srbija su odgovorne za isplatu stare devizne štednje – odlučio je Sud za ljudska prava u Strasbourgu. Hoće li štediše konačno doći do svog novca? Više od dvije decenije stara štednja nije riješena. Može li problem Ljubljanske banke usporiti ili zaustaviti hrvatski put u EU? U ovom izdanju Konteksta govorimo o problemu isplate stare […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO