Nimetz aktuelizira pitanje imena Makedonije

Matthew Nimetz iduće sedmice dolazi u Skoplje radi prevazilaženje tog problema oko imena Makedonije (AFP)

Posrednik Ujedinjenih naroda (UN) u grčko-makedonskom sporu oko imena bivše jugoslovenske republike Makedonije Matthew Nimetz, koji dolazi u Atinu i Skoplje naredne sedmice radi prevazilaženje tog problema, predložit će “najstariju” ideju – “Republika Sjeverna Makedonija”, javila je agencija Srna.

Skopski dnevnik Jutarnji vesnik piše da je još neizvjesno da li je riječ o prijedlogu koji je Nimetz dostavio dvojici pregovarača Zoranu Jolevskom i Adamantiosu Vasilakisu tokom trilateralnog sastanka u New Yorku u novembru, ili o nečem drugom.

Grčki portal Kapital ocenjuje da posrednik UN-a tokom posjete regionu naredne sedmice ima namjeru ne samo vratiti u život pregovarački proces, već ponuditi konkretan prijedlog.

Najnoviji prijedlog

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave Skoplja i Atine, a ključni grčki argument je da to ime predstavlja “sigurnosnu prijetnju”, jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

Pregovori o pronalaženju rješenja spora između Atine i Skoplja u vezi s nazivom Makedonija vode se od 1992. godine. UN je, radi rješavanja problema, imenovao Nimetza za specijalnog posrednika, koji je do sada održao više sastanaka s predstavnicima dviju strana i iznio nekoliko prijedloga.

Posljednji prijedlog koji je Nimetz ponudio bio je naziv Sjeverna Makedonija, a ranije su kao najčešća imena pominjani Republika Gornja Makedonija, Nova Republika Makedonija i Republika Makedonija Skoplje.

Izvor: Agencije