Nikolić ne ide na Kosovo za Božić

Nikolić: Nisu mi dozvoljavali da odem na Kosovo dok sam bio predstavnik opozicije, a ne dozvoljavaju mi ni kada sam predsjednik Srbije (Reuters)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da neće ići u Gračanicu za Božić, ističući da neće da mu Priština određuje da li će otići na Kosovo.

“Očigledno je da Eulex čeka da vlasti u Prištini to dozvole”, rekao je Nikolić te naglasio da će zbog toga morati promijeniti stav prema Eulex-u, kao i prema Briselu.

Prema njegovim riječima, Evrospka pravosudna misija na Kosovu (Eulex ) je još jednom pokazao da nije statusno neutralna kako se predstavlja, već da radi onako kako joj Priština kaže, prenose mediji.

Predsjednik Srbije podnio je 28. decembra zahtjev misiji Eulexa u Prištini da 7. januara u Gračanici prisustvuje božićnoj liturgiji.

“Nisu mi dozvoljavali da odem na Kosovo dok sam bio predstavnik opozicije, a ne dozvoljavaju mi ni sada kada sam predsednik Srbije”, rekao je Nikolić.

Nikolić će prisustvovati služenju božićne liturgije u Sabornoj crkvi u Beogradu, saopćila je u subotu Pres služba predsjednika.

Posjete na osnovu reciprociteta

Evropska pravosudna misija na Kosovu odgovorila je u petak da nije nadležna za odobravanje ili odbijanje ulaska na Kosovo.

Glasnogovornica Eulexa Irena Gudeljević objasnila je da Kabinet predsjednika Srbije zahtjev treba dostaviti predstavnicima Evropske unije (EU) u Beogradu.

“Zahtjev za ulazak dužnosnika Srbije na Kosovo šalje se posebnom predstavniku EU-a u Beogradu. Ured posebnog predstavnika EU-a u Prištini prosljeđuje taj zahtjev kosovskoj Vladi, a odgovor se vraća na isti način”, rekla je Gudeljević i istakla da Eulex nije dio tog lanca.

Potpredsjednik Vlade Kosova Hajredin Kuci izjavio je kosovskim medijima da je zahtjev predsjednika Srbije odbijen uz obrazloženje da su posjete dužnosnika Srbije moguće samo na osnovu reciprociteta, onda kada čelnicima kosovskih institucija bude dopuštena posjeta Albancima u Preševskoj dolini.

Kuci je rekao da je takva odluka Prištine donešena nakon konsultacija s međunarodnim partnerima.

Izvor: Agencije