KFOR uklonio prepreke na sjeveru Kosova

Akcija KFOR-a prošla je bez incidenata (Reuters)

Pripadnici snaga NATO-a na Kosovu (KFOR) uklonili su u ranim jutarnjim satima u četvrtak betonske prepreke sa magistralnog puta Priština – Raška, u mjestu Rudare kod Zvečana.

Akcija pripadnika međunarodnih vojnih snaga na uklanjanju prepreka koje su Srbi ranije postavili na tom magistralnom putu trajala je tri i po sata, javlja Tanjug.

Tokom akcije nije bilo incidenata, a prilikom uklanjanja betonskih prepreka svi prilazi Rudaru su bili blokirani.

Nakon što su uklonili prepreke, pripadnici KFOR-a  povukli su se u bazu u južnom dijelu Mitrovice.

‘Demonstracija sile’

Tokom akcije uklanjanja prepreka, čule su se sirene za uzbunu u Zvečanu i na sjeveru Mitrovice, a potom su se građani okupili u mjestu Rudare.

Srbi su prije nekoliko dana postavili betonske prepreke na magistralnom putu u Rudaru kako bi onemogućili dolazak tim putnim pravcem kosovskim carinicima i pograničnoj policiji na prelaz Jarinje, ka Raški.

Predsjednik Opštine Zvečan Dragiša Milović izjavio je da je akcija KFOR-a “klasična demonstracija sile”.

Milović je rekao za Tanjug da je KFOR više od tri sata držao u blokadi magistralni pravac koji vodi prema Kraljevu i da je ogromna vojna sila upotrijebljena da bi se uklonilo nekoliko betonskih blokova.

“Radi se o demonstraciji sile. Ovakve akcije ne doprinose stvaranju poverenja između vojnika KFOR-a i naših građana, jer su građani tri i po sata bili onemogućeni da se kreću”, rekao je Milović.

On je rekao da je na licu mjesta razgovarao sa predstavnikom američkog KFOR-a, koji mu je potvrdio da međunarodnim vojnicima niko nije uskratio slobodu kretanja, ali da se, kako je rekao, navodno plaše od uspostavljanja novih barikada. 

‘Strpljenje i uzdržanost’

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin pozivao je međunarodnu zajednicu,  misiju KFOR-a i kosovske Srbe  da pokažu maksimalno strpljenje i uzdržanost od bilo kakvog nasilja.

On je kazao da nasilje odgovara samo onima koji žele da pregovori postignuti u dijalogu Beograda i Prištine ne zažive, a da postignuti sporazumi propadnu.

Prema njegovim riječima, da bi bilo kakav sporazum bio proveden i bilo kakvi pregovori uspjeli, potrebno je da se sa njima složi i srpska zajednica.

Uklanjanje prepreka dolazi dan nakon što su Srbi sa sjevera Kosova u srijedu organizirali miting u sjevernom dijelu Mitrovice.

Oko 5.000 građana poslalo je poruku da Srbi ne žele integraciju u nezavisno Kosovo.

Skupu su prisustvovali i predsjednici opština i skupština opština SO Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Skup organiziraju predsjednici lokalnih samouprava sa sjevera da bi poručili da Srbi ne prihvataju nezavisno Kosovo.

Published On 30 Jan 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO