Razbijena velika mreža trgovaca ljudima

Kriminalna mreža 'regrutira' ilegalne imigrante pretežno u Afganistanu, Iraku, Pakistanu, Siriji i Turskoj (EPA)

U akciji Evropskog policijskog ureda – Europola razbijena je velika mreža trgovaca ljudima koja je operirala širom Evrope i uhapšene su 103 osobe osumnjičene da su bile njeni pripadnici.

U zajedničkoj operaciji, koju je usklađivao Europol, učestvovalo je 10 evropskih zemalja i Eulex, a osumnjičeni su uhapšeni u Hrvatskoj, Češkoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Turskoj i na Kosovu.

Druge prinudne mjere provedene su u Švicarskoj, a zajedničku akciju je podržala i Austrija.

Svi uhapšeni su osumnjičeni za umiješanost u trgovinu velikog broja ilegalnih imigranata u Evropsku uniju (EU) i unutar nje uglavnom preko Turske i Zapadnog Balkana.

Kriminalna mreža “regrutira” ilegalne imigrante pretežno u Afganistanu, Iraku, Pakistanu, Siriji i Turskoj i koristi različite načine za njihovo krijumčarenje u EU-a i unutar nje.

Nehumani uslovi

Imigranti se često krijumčare u nehumanim i opasnim uslovima, kao što su vrlo male, sakrivene pregrade u podu autobusa ili kamiona, teretnih vozova ili brodova.

U nekim slučajevima imigranti koriste falsificirane pasoše, a jedan od načina reguliranja njihovog statusa je brak iz koristi.

Ovo je bila jedna od najvećih usklađenih akcija protiv trgovaca ljudima na evropskom nivou, u kojoj je učestovalo više od 1.200 policajaca.

Pretreseno je ukupno 117 kuća i drugih objekata, zaplijenjeni su mobilni telefoni, laptopovi, izvještaji iz banaka, poluautomatske puške s velikom količinom municije i više od 176.500 eura u gotovini.

Izvor: Agencije