Protokol o saradnji tužilaštava Srbije i BiH

Od Vukčevićevog odlaska u penziju, punih 11 mjeseci, Srbija nema glavnog tužioca za ratne zločine (AFP)

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević potpisat će u četvrtak u Briselu tekst Protokola o saradnji sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine u progonu osumnjičenih za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i zločin genocida, kao i ustupanju dokaza u istragama ratnih zločina, javlja agencija Tanjug.

Kako je saopćilo Tužilaštvo za ratne zločine, protokol, koji će u zgradi Evropske komisije u ime Tužilaštva BiH potpisati glavni tužitelj Goran Salihović, definira razmjenu informacija i dokaza po principu dobrovoljnosti u predmetima ratnih zločina.

Ovo je posljednji u nizu sporazuma regionalnih tužilaštava sklopljenih u cilju efikasnijeg progona lica osumnjičenih za ratne zločine.

„Ovaj protokol doprineće efikasnijem vođenju postupaka, eliminisanju vođenja paralelenih istraga, a olakšaće i uzajamnu razmenu dokaza“, rekao je Vukčević agenciji Tanjug.

Razmjena informacija

Prema njegovim riječima, protokol će doprinijeti i prevazilaženju situacija kada se dogodi da se dokazi nalaze u jednoj državi, a počinitelj krivičnog djela ratnih zločina u drugoj.

Vukčević je naglasio da će srbijansko tužiteljstvo, nakon potpisivanja ovog protokola, imati reguliranu saradnju, kada su u pitanju istrage ratnih zločina, sa svim državama u regiji.

Tužilac Vukčević će se u četvrtak poslijepodne sastati sa Clintom Williamsonom, šefom Specijalnog istražnog tima EULEX-a za istraživanje navoda o trgovini organima na Kosovu.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je na osnovu ovakvih sporazuma do sada razmijenilo informacije i dokaze u preko 150 predmeta ratnih zločina u regiji, navodi se u saopćenju.

Pregovori tužilaštava Srbije i BiH oko potpisivanja Protokola o saradnji trajali su više od dvije godine.

Izvor: Agencije