Pripadnici Ostalih ravnopravni u KS-u

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo jednoglasno su usvojili amandmane na kantonalni Ustav, kojima je omogućeno da ovaj kanton postane prvi u BiH koji je omogućio implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci.

Od sada će zastupnici koji se izjašnjavaju kao Ostali moći formirati i klub Ostalih, pod uvjetom da postoji najmanje jedan zastupnik koji se izjašnjava kao Ostali, odnosno kao pripadnik nacionalne manjine.

Također, u rukovodstvu Skupštine, osim predsjedavajućeg i dva zamjenika iz konstitutivnih naroda, moći će biti i treći zamjenik, predstavnik Ostalih.

Time će građani koji se izjašnjavaju kao Ostali imati ista prava kao Bošnjaci, Srbi i Hrvati, pišu agencije.

‘Historijski trenutak’

Riječ je o inicijativi Naše stranke, koju su pokrenuli i u Domu naroda bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH.

Ustav je sada usklađen i s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i drugim međunarodnim pravnim dokumentima kojima se štite ljudska prava i slobode.

Zastupnici su pozdravili usvajanje ovih amandmana, te izrazili nadu da će uskoro ovakve izmjene Ustava uslijediti na federalnom i državnom nivou, budući da jednakopravnost građana prestaje s granicama Kantona Sarajevo.

Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey čestitala je zastupnicima u Skupštini KS i navela kako je ovo historijski trenutak za Kanton Sarajevo i za BiH, kao i da bi ovaj korak trebali ‘preslikati’ svi parlamenti u zemlji, počevši od Parlamentarne skupštine BiH.

“Napravili ste važan iskorak od politike isključivosti, ekskluziviteta i diskriminacije, bar u etničkom smislu. Demonstrirali ste ovim da su političari u Bosni i Hercegovini sposobni vidjeti dalje od kratkoročnih stranačkih razlika, tj. da su sposobni vidjeti opće dobro svih i da učine ono što je ispravno, jer to je ispravno”, navela je Hennessey.

Uvjet za EU

Komesar za proširenje Evropske unije Štefan Fule prošle je sedmice, tokom obraćanja Vijeću Evrope u Strasbourgu, naglasio da presuda u predmetu Sejdić-Finci mora biti provedena prije bosanskohercegovačkih općih izbora naredne godine.

Rekao je da je to i dalje uvjet za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo za EU, od kojeg se neće odustati.

Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen nedavno je uputio pismo političkim strankama od kojih očekuje da imenuju predstavnike koji će s njegovim timom raditi na dogovoru.

Evropski sud za ljudska prava je krajem 2009. godine naložio BiH da iz Ustava otkloni diskriminatorne odredbe koje onemogućavaju nacionalnim manjinama izbor u državno Predsjedništvo i Dom naroda.

Izvor: Agencije